КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното и тока

13:00, 22 дек 20 25 2141 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното и тока за периода от юли 2020 г. до юни 2021 г. Според енергийния регулатрор анализът на данните и нормативните разпоредби не дава основания за подобни действия, става ясно от писмо в отговор на искане на омбудсмана.

Проверяват „Топлофикация София“ заради високите сметки за ноември

Преди седмица общественият защитник призова за извънредно намаляване на цените на парното и топлата вода от 1 януари 2021 г. В мотивите си Диана Ковачева посочи, че в продължение на шест месеца цената на природния газ от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД е значително по-ниска от начислените от КЕВР в цените на парното и топлата вода за гражданите.

В писмото си до КЕВР омбудсманът заяви, че битовите клиенти не бива повече да кредитират топлофикационните дружества, като плащат завишени цени.

„Топлофикация София“ пусна първите сметки за новия отоплителен сезон

От енергийния регулатор обаче посочват, че цената на природния газ е само един от компонентите, които формират крайната цена на тока и парното. В нея са включени също и разходи за закупуване на въглеродни квоти, за заплати и осигуровки на персонала и др. Според КЕВР поставянето на акцент само върху един от тези компненти е тенденциозен подход, който води до необективни и погрешни изчисления и изводи

„Неоснователни и тенденциозни са твърденията, че през заплащаните сега цени клиентите кредитират „Топлофикация София“ ЕАД за разходите за природен газ“, посочва още председателят на енергийния регулатор доц. Иван Иванов. По думите му аналогично може да се твърди, че дружеството кредитира клиентите си за дължимите от него разходи за квоти въглеродни емисии. А съпоставянето между тези разходи показва, че цените на „Топлофикация София“ ЕАД не покриват напълно утвърдените му разходи, но като цяло е налице баланс между интересите на клиентите и на дружеството.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама