След скандала с "HelpKarma": 35% от българите занапред ще подбират на кого даряват

13:10, 22 дек 20 25 2633 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Спад в желанието за дарителство по коледните и новогодишните празници. Делът на българите, заявяващи готовността си да участват в различни формати на коледна благотворителност, е по-нисък от дела на нежелаещите да участват (34,8%:42,8%), показва изследване на "Екзакта". 

Какви са аргументите за отказ от дарителство? 31,5% заявяват, че няма да участват в дарителски кампании по празниците поради липса на възможности (главно финансови), а други 11,3% посочват, че просто не желаят да даряват. Последното по-често е изтъквано като аргумент от българите със стандарт над средния.

Останалите 22,4% от интервюираните твърдят, че не са мислили по въпроса и вероятно зад подобен отговор някои от тях прикриват деликатно отказа си от дарителство.

За последните три години делът на желаещите да участват в дарителски акции по коледните и новогодишните празници е намалял с цели 15%, а нежелаещите да участват са се увеличили с 10%.

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

След журналистическото разследване на bTV за измами, свързани с дарения през платформата HelpKarma, 35% от интервюираните българи твърдят, че занапред ще подбират внимателно на кого да даряват, а едва 5% възнамеряват да правят дарения без да се интересуват от подробности. Злоупотребите с дарения за нуждаещи се от лечение се оказват във висока степен неприемливи, а изгубеното доверие ще се възвръща бавно и на цената на огромни усилия.

В навечерието на 2021 г. - превес на оптимистите за собственото си бъдеще над тези за бъдещето на страната

Oптимистите за бъдещето на страната ни са по-висок дял от песимистите (43% : 40%). За последните три години няма съществени промени в дела на оптимистите за бъдещето на страната. Песимистите обаче намаляват с 5%.

Оптимисти за собственото си бъдеще през Новата 2021 година са 50% от българите, а песимисти са 29%. Делът на оптимистите нараства с 5% за последните три години. Оптимизмът на хората сега е мотивиран допълнително и от желанието им за връщане към познатите стандарти на живот.

Изводите са на базата на национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. На квотен принцип (по пол, възраст и тип населено място) са подбрани и интервюирани “face to face” 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама