Екоактивисти подариха преспапие с мръсен въздух на Фандъкова

16:13, 22 дек 20 / София 25 3190 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представители на екологичната организация "Грийнпийс" донесоха преспапие с мръсен софийски въздух на кмета на града Йорданка Фандъкова. То беше придружено и със седем искания за решаване на проблема с мръсния въздух, подкрепени от близо 5000 граждани. Сред тях е желанието да се използват възобновяеми източници на енергия, съобщи БГНЕС.

Подаръкът е символ на ситуацията, която имаме в момента със замърсяването на въздуха. Иска ни се това да не е бъдещето на града и хората и жителите да не продължават да виждат това което дишат“, заяви Миглена Антонова от организацията. Те настояват за внедряване на технологии като възобновяеми източници, които не произвеждат замърсяване – например слънчевата енергия, която всеки може да има в дома си.

Зелен билет и при по-слабо замърсяване на въздуха в София

Друго искане е свързано с транспорта. "Смятаме, че той може да бъде изцяло захранван от възобновяеми източници, също така може да се развие по-добре наземният транспорт и възможностите за велотранспорт, както и възможностите хората да се придвижват пеша“, каза още Антонова. Според нея топлофикациите също трябва да променят начина си на работа. Тя изрази мнение и че програмата за поставяне на филтри на комините не е добра инвестиция. По думите ѝ е по-полезно уредът на дадено домакинство да бъде сменен.


Снимка: БГНЕС

Лично да вземе подаръка си слезе кметът Йорданка Фандъкова, придружена от зам.-кмета по екология Десислава Билева. Фандъкова го прие с усмивка и покани представителите на екологичната организация на среща в първите дни на 2021 г. Тя коментира исканията им и каза, че ги подкрепя и уточни, че по част от тях вече общината работи.

„Вие акцентирате на ВЕИ-тата, нещо което напълно споделям. Вече възложихме предпроектно проучване на две големи общински сгради за слънчеви панели – това е голямата инсталация за отпадъци и Зоопарка. Като създаваме и енергиен център, който да обследва всички общински сгради – детски градини, училища, имаме над 600 общински сгради, така че постепенно да може да реализираме това, което вие предлагате“, обясни тя.

АФП: Мръсният въздух поставя България пред огромен риск

По отношение на другото им искане - за промяна на начина на отопление, Фандъкова заяви, че това е приоритет номер едно. „На първо място смятам, че ние трябва да дадем възможност на хората, след това да искаме от тях. Имаме нужда от още повече подкрепа за убеждаване на гражданите. Имаме идея за активизиране на комуникацията и тук мисля, че може много да ни помогнете“, коментира кметът и посочи, че близо 10 000 домакинства в града използват енергийни помощи по данни на социалното министерство, от които 1/3 използват дърва и въглища, а 2/3 са на централно отопление, газ или електричество.

Тя обяви още, че усилено се работи и върху възможността за въвеждане на нискоемисионни зони, които към този момент са напълно оборудвани. „Нямаме механизъм за контрол и санкции“, посочи Фандъкова и подчерта, че без него няма да има ефект, независимо, че кметът може да определя този вид зони.

От думите ѝ стана ясно, че напролет ще бъде пуснато метрото при кв. „Овча купел“, след което кв. „Левски“, освен това ще се работи по изграждането на трамвайно трасе по бул. „Тодор Каблешков“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама