Един разказ за перипетиите на българите във Великобритания

13:05, 23 дек 20 25 6327 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като десетки българи се оказаха в бедствено положение във Великобритания заради спрените полети, в интернет започнаха да се разпространяват фалшиви обяви за чартърни полети срещу заплащането на такса от 376 лв.

">От посолството ни в Лондон подчертаха, че на този етап не планират такъв полет и че категорично не изискват заплащане от страната на сънародниците ни. 

По-късно на съвещание при премиера Бойко Борисов беше решено България да възобнови полетите от и до Великобритания. Пристигащите пътници ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Припомняме, че редица европейски държави, включително и България, наложиха забрана за пристигащи на техните територии от Великобритания, в опит да предотвратят разпространението на новия щам на коронавируса.

COVID-19 по света: Заразата плъзна и в Антарктида

Снимка: CanStockPhoto

Сред останалите българи във Великобритания е и 30-годишният Младен Димитров, който разказа за ТОПНОВИНИ каква е ситуацията в момента. Той живее и работи в Лондон, но за празниците е искал да се прибере при семейството си в Смолян. 

"Имах самолетен билет за пътуване до България за празниците. Трябваше на 30 декември да летя, разбрах на 10 декември, че няма да мога. От компанията ми пратиха имейл, че го отменят и тук оставам", обясни Младен, като посочи, че от авиокопанията са му предложили да му върнат парите под формата на ваучер, който да използва за следващо пътуване. Той е отказал и си е поискал парите, но до момента няма информация как ще му бъдат възвърнати. 

Кой може да влиза от Великобритания у нас?

По думите му има къде да остане за да нощува и да посрещне празниците, но много негови познати са в пълна безизходица, защото са ги съкратили, нямат работа, не могат да се приберат и остават с минимални спестявания, с които да покрият разходите си за храна и квартира.

Той обаче знае и за много хора, които са решили да преминат границата на Великобритания с кола, но са останали блокирани там за около 2-3 дни. Правителството им е осигурило вода и храна, но положението остава тежко. 

Младен разказа, че в магазините се забелязва липса на стоки и това още повече е изострило тревожността в хората, на фона на обстоятелствата във връзка с коронавируса и блокадата. Той ще прекара празниците в Саутхамптън при роднини, но много негови приятели нямат право да излязат от Лондон. Събиранията на големи групи от хора са забранени и за това повечето му познати ще си останат в квартирите с техните съквартиранти. 

Ситуацията в Обединеното кралство породи и някои шеговити предложения за придвижване към България за празниците, които наши сънародници публикуваха във Facebook, сред тях са надуваем дюшек, подводница и балон. Ето и някои от по-забавните публикации:

Междувременно в полунощ беше вдигната блокадата на френско-британската граница. След тежки преговори Париж и Лондон се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари. Хиляди тежкотоварни камиони прекараха повече от денонощие блокирани от двете стани на Ламанша. Сега вече е разрешено преминаването, но само след представянето на отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на последните 72 часа. Приемат се и отрицателни антигенни тестове. На граничните пунктове са създадени места за тестване. Шофьорите с положителен тест ще трябва да се карантинират за 10 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама