Румъния има ново правителство

09:50, 24 дек 20 / Свят 25 2078 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Румъния официално има ново правителство. Парламентът одобри кабинет от 21 министри, начело с финансиста Флорин Къцу. Късно вчера вечерта новото правителство положи клетва и проведе първото си заседание. То е коалиционно, на досегашните управляващи демократичния алианс и партията на етническите унгарци.

Депутатите, начело с премиера, декларираха стремеж към реформи, но много наблюдатели са скептични. Според анализатори транспортната, здравната, образователната и енергийната инфраструктура ще са сред най-спешните проблеми пред правителството на Кицу заедно с опитите да бъде отслабен независимият съд, довели до масови протести. Мнозинството на Къцу е 260 депутати при 228 необходими, предаде "Ройтерс", цитиран от "Дневник". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На изборите социалдемократите, управлявали от 2016 до 2019 г., отново спечелиха най-много гласове, но не достатъчно за съставяне на правителство, и президентът Клаус Йоханис възложи задачата на двете либерални партии. PNL бе на власт с премиер Людовик Орбан, откакто социалдемократите бяха свалени с вот на недоверие в края на миналата година, но се оттегли след изборите този месец, за да улесни коалиционните преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама