Всяка четвърта фирма в Гърция е пред фалит

12:40, 24 дек 20 / Свят 25 1837 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Приблизително всяко четвърто предприятие (23%) в Гърция обмисля възможността да не отвори отново след отмяна на ограниченията за коронавирус, като процентът нараства значително в секторите на хранителните услуги (41,7%) и търговията на дребно (34%). Това сочи проучване за Атинската професионална камара (АПК) проведено на 14-18 декември сред извадка от 1002 членове на камарата.

Икономиката ни се спуска с асансьор, но ще трябва да се изкачва по стълбите

Дори и да не решат да затворят окончателно, голяма част от предприятията ще прибегнат до съкращения. Почти една четвърт от компаниите (24%) казват, че това е вероятна или много вероятна перспектива, нарастваща до 49,5% при предприятията в услугите с храни. В търговията, секторът, който заема най-висок дял на заетост в Гърция, процентът достига 22,7%, съобщи в. „Катимерини”, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: CanstockPhoto

Проучването е установило, че процентът на планираните съкращения е много по-висок сред предприятията, в които работят повече от петима души. Следователно 39,8% от компаниите с шест до 10 работници възнамеряват да съкращават персонал, като процентът нараства до 41,6% сред тези с 11-20 души и достига 40,4% сред предприятията с над 20 служители. Ако това се осъществи, безработицата ще се покачи. 

COVID-19 по света: Гърция удължава националната карантина

Запитването показва още, че всяка четвърта компания вярва, че икономическата криза поради пандемията ще продължи повече от две години, а други 27% смятат, че ще отнеме няколко години, преди нормалността да се върне. Около 34% от корпорациите очакват кризата да продължи още една година и само 11% са по-оптимистични, като казват, че кризата ще приключи след около шест месеца.

„Според нашите собствени оценки всяко трето предприятие може да е отворило за последен път и никога да не се отвори отново“, каза Йоргос Кавватас, президент на Гръцката конфедерация на професионалистите, занаятчиите и търговците (GSEVEE).

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама