Ще се отрази ли COVID-19 на българската програма на Антарктида?

10:57, 26 дек 20 / Култура 25 2957 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Това, че COVID-19 стигна на Антарктида няма да се отрази на нашата програма, увери проф. Христо Пимпирев. 

„COVID-19 стигна до Антарктида, защото има хора там, а хората боледуват от вируса. Стига където се пропукат мерките за изолация, както са се пропукали при чилийците, въпреки че са военни”, коментира проф. Пимпирев. Той обаче не очаква на ледения континент да има епидемия.

Тя е обхванала чилийската база, а най-близката база е на стотици километри от нея - стига се с кораб. Даже аз се учудих как стигна този вирус и в Антарктида”, коментира той пред Нова телевизия.

Заразата плъзна и в Антарктида

Това обаче изобщо няма да се отрази на българската програма. „Ние пътуваме с испански кораб. Съобразяваме се изцяло с епидемичните мерки, въведени от испанската полярна програма, както и с чилийската, тъй като нашите полярници ще минат през Чили. Така че те трябва да имат тест преди да излетят от България, който да важи 72 часа и да кацнат в Чили. В Чили отиват изолирани 14 дни в хотел в Пунта Аренас, откъдето ще вземат кораба. Това е най-южният град на Чили, на Магелановия проток. На десетия ден ще им бъде направен тест и ако е отрицателен, направо на кораба. Не виждам как ще попадне вирус при нас“, обясни проф. Пимпирев.

Самият той ще ръководи групата дистанционно. В нея има и едно медицинско лице.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама