COVID-19 по света: Започна масовото ваксиниране в Европа

11:23, 27 дек 20 25 2229 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От днес започва масовото ваксиниране срещу COVID-19 в Европа. Тази стъпка е ключова за овладяването на пандемията, отнела живота на повече от милион и 700 000 души в света.

Германия и Словакия бяха сред първите европейски страни, в които бяха поставени първите дози от ваксината на "Pfizer-BioNTech", пише БНТ.

Началото на програмата в Германия беше дадено ден по-рано в провинция Саксония-Анхалт. Ваксинирани са всичките 40 обитатели на старчески дом и 11-те служители в него. Първата доза беше за 101-годишната Едит.

Федералното правителство планира да разпредели общо 1,3 милиона дози към 16-те германски провинции до края на годината. Центровете за ваксинация в страната са повече от 400. Ваксината е доброволна и безплатна.

В магазин в Австрия само след отрицателен PCR тест

Австрия влиза в третата си и най-строга блокада - затворени ресторанти, магазини, хотели. Ще работят само магазините за хранителни стоки и първа необходимост, аптеките, бензиностанциите, пощите и банките.

От 18 до 24 януари австрийците ще могат да посещават магазините само след отрицателен тест за коронавирус или с маска с висока защита. Поради тази причина държавата организира масово тестване на населението на 16, 17 и 18 януари. За целта се отварят специални пунктове в цялата страна.

Правилата, които влизат в сила от 27 декември, включват и забрана да се събираме с повече от един член на друго домакинство в затворено пространство, информира Нова телевизия.

Снимка: CanStockPhoto

Турция със задължителен PCR тест

Турция въвежда изискване за представяне на негативен PCR Sars-CoV-2 тест за всички граждани, влизащи в страната. Мярката влиза в сила от 28 декември 2020 г. за пристигащите със самолетните линии, а от 30 декември 2020 г. - и за влизащите по сухопътните граници, съобщи Министерството на външните работи.

Пристигащите пътници без тест подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.

От министерството обръщат внимание, че обявените мерки не засягат транзитно преминаващите пътници през летищата, но важат за транзитно преминаващите граждани през сухопътните граници на страната.

Тръмп: Локдаунът нанася повече щети от вируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува мерките срещу разпространението на COVID-19 в страната. Той обаче акцентира върху положението в щати, чийто губернатори са от Демократическата партия. "Локдаунът в щатите, управлявани от Демократи, вредят на живота на толкова много хора - много повече от щетите, които би причинил Китайският вирус. Случаите в Калифорния се увеличават, въпреки локдауна. Докато във Флорида и на други места е отворено и се справят добре. Здрав разум, моля!", написа Тръмп в профила си в Twitter, цитиран от "Сега".

САЩ остават на първо място в света по брой регистрирани заразени с COVID-19 (19 433 847) и по брой смъртни случаи 339 921.

COVID-19 по света: Япония забранява влизането в страната до февруари

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама