Почина режисьорът Снежина Танковска

13:45, 27 дек 20 / Култура 25 3519 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Почина режисьорът Снежина Танковска. Скръбната вест бе съобщена от  "Съюза на артистите в България". Тя си отиде на 70-годишна възраст.

"Лек път, Снежина Танковска. Ще ни липсваш много," написаха от Съюза в своя профил във Facebook.

Снежина Танковска е родена на 23.02.1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973. Същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен. В периода 1977 – 87 е преподавател във ВИТИЗ; през 1987 е директор на Учебния драматичен театър при ВИТИЗ; от 1993 до 2000 е заместник ректор на НАТФИЗ; през 1999 придобива научна степен професор; декан на факултет по сценични изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в периода 1992 – 93; завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер” през 2000.

Тя е и дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен ръководител и директор в Актьорски школи - МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и др. Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Танковска участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др. Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.

По коледните празници ни напуснаха и други знаменити български артисти като режисьора Иван Комитов и актьора Вельо Горанов.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Снежина Танковска! Поклон пред паметта ѝ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама