Кои са най-сниманите европейски градове по Коледа?

19:00, 27 дек 21 / Любопитно 25 2823 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Поради ограничената мобилност, намалените семейни събирания, по-малкото пазари и виртуални паради на кралете, както и наред с други аспекти, тази много различна Коледа, предлага възможността да се насладите на добре познатите европейски градове чрез нетрадиционен източник - социалната мрежа Instagram.

От платформата са подбрали осемте най-популярни европейски градове по Коледа, като са проследили споменаванията на трите най-известни хаштага на английски: #christmasinX, #christmasX и #Xchristmas. Например, за град Лондон са взети под внимание следните хаштагове: #christmasinlondon, #christmaslondon и #londonchristmas. По същия начин са взети под внимание само европейските градове с повече от 500 000 жители.

А ето и резултатите:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондон

С повече от 280 000 споменавания британската столица води класацията на най-популярните градове в тази социална мрежа. Страната, която в наши дни преживява появата на нов щам на коронавирус и която е ограничила семейните срещи до минимум, значително е намалила програмите си за Коледа в сравнение с други години.

Лондон няма да проведе „Winter Wonderland“, митичния коледен пазар в Хайд Парк, нито ще бъде възможно да се пързаляте по емблематичните ледени пързалки, които бяха създадени всяка година в Природонаучния музей и Съмърсет Хаус. Въпреки това светлините вече светят отново в най-важните му улици, като „Оксфорд Стрийт“, „Карнаби Стрийт“ или „Ковънт Гардън“ и много други, съобщава агенция EFE, цитирана от БГНЕС. 

Всъщност една от най-сниманите улици е „Оксфорд Стрийт“, която тази година има светлини, които отдават почит на анонимните герои, които ще могат да виждат имената си осветени на известната лондонска улица за една седмица.

Градът също е изпълнен с коледни елхи, но традиционните дървета на площад „Трафалгар“ и „Ковънт Гардън“ са измислили конкурент: 10-метрово розово дърво на станция „Св.Панкрас“.

Единбург

На второ място, с над 53 290 споменавания е град Единбург, който тази година, за да се избегнат тълпите, традиционният коледен пазар в германски стил, който се провеждаше в градините на „Принцес Стрийт“, ще се провежда онлайн.

От друга страна, благодарение на наличните допълнителни средства поради отмяна на различни събития поради Covid-19, коледното осветление ще достигне до всички квартали на града. Празничният период беше официално открит със запалването на коледната елха и осветяването на огромна 18-метрова дъга на „Планината“ (изкуствения хълм, който води към Стария град), в чест на работниците, които са били на първа линия по време на пандемията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж

С над 45 300 споменавания френската столица се нарежда на трето място. 

Въпреки че тази Коледа е много различна в столицата, една от класиките на тези дати се завърна, за да завладее мрежите и през 2020 г с величественото дърво на добре познатата галерия „Лафайет“. Всяка година хиляди хора идваха в Града на светлината, за да видят коледните лампички. По този повод парижани и граждани от цял свят успяха да проследят церемонията по запалването на емблематичния булевард „Шанз Елизе“ онлайн.

Друг от главните герои на тази година е огромният светещ балон с горещ въздух на улица „Сейнт Оноре“, известната търговска улица на града.

Виена

Повече от 23 500 споменавания превръщат Виена в четвъртия най-„инсталиран“ град. Неговите квадратчета са идеалната обстановка за коледните пазари. Ще трябва обаче да изчакаме до следващата Коледа, за да ги видим отново, тъй като тази година те няма да могат да се празнуват. Но традиционното осветление, което вече осветява 31 търговски улици в града, и коледната елха пред катедралата „Свети Стефан“ ни напомнят колко добре се чувстват тези дати във Виена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прага

На пето място е Прага с над 19 700 споменавания. Нито ще празнува традиционните коледни пазари, които всяка година заемат Стария градски площад и Вацлавския площад и които с многобройните си сергии на чешките занаяти и специалитети привличат хиляди хора. За да компенсира това голямо отсъствие, огромното дърво, украсено с 6 км струни светлини и стотици сини, червени и бели топки (като националното знаме), грее на Стария градски площад.

Дъблин

Дъблин е получил повече от 15 000 споменавания. Този град вече има традиционното си коледно осветление на улици като улица „Графтън“ или съоръженията "Winter Light". За трета поредна година цветните светлинни проекции трансформират 17 места в целия град. Но, без съмнение, една от най-големите новости за тази година идва от емблематичния склад на Гинес. През целия месец декември известната туристическа атракция ще бъде домакин на „Winter Village“, малък коледен пазар, където ирландските занаятчии ще могат да продават стоките си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рим

Седмото място се държи от Рим, с повече от 12 900 споменавания. „Спелакио“, известното 23-метрово дърво, разположено на площад Венеция, е безспорният герой по време на празниците в Рим. Неговите 100 000 LED светлини бяха включени на 8 декември, като по този начин откриха коледния период в италианската столица. Както и в много други градове, в Рим традиционните коледни базари няма да се провеждат и на „Пиаца Навона“, но трите й фонтана ще бъдат осветени до 6 януари. В допълнение към статичните светлини, впечатляващият Фонтан на четирите реки ще бъде домакин на светлинно шоу на всеки 20 минути от 17:00 до 21:00.

Берлин

И накрая, с повече от 12 700 споменавания, е позициониран Берлин. Германия без съмнение е една от страните, които най-колоритно преживяват Коледа, така че не е странно да видите един от най-важните градове в класацията, въпреки че настоящата ситуация налага налагането на множество ограничения. Тази година няма да е възможно да се насладите на традиционните пазари, разположени пред двореца „Шарлотенбург“ или на „Gendarmenmarkt“, но осветлението на булевард „Курфюрстендам“ и дърво до сградата на Райхстага, превърнало се в герой в Инстаграм ни напомнят, че въпреки всичко, все пак, има Коледа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама