Отиде си легендарният дизайнер Пиер Карден

15:23, 29 дек 20 / Свят 25 2819 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 98 години почина френският моден дизайнер Пиер Карден, съобщиха от АФП с позоваване на семейството му. Карден е починал днес сутринта в американска болница в западното парижко предградие Ньой.

"Това е ден на голяма тъга за цялото ни семейство. Пиер Карден вече го няма", се казва в семейно изявление. Семейството добавя, че след един живот, обхващащ цял век, той е оставил на Франция и света „голямо уникално творческо наследство“ и то не само в модата.

Прочутият дизайнер с италианско потекло неведнъж е споделял, че модата е неговия наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017 година.

Роден в бедност през 1922 г. в комуна Сан Биаджо ди Калалта близо до Венеция в Северна Италия, семейството му емигрира във Франция, когато той е малко дете.Италианец по рождение, Пиер Карден никога не е забравял произхода си, въпреки безусловната любов към Франция“, каза още семейството му. Той е израснал във френския индустриален град Сент Етиен и е бил чирак на шивач във „Виши” на 17-годишна възраст, където се специализира в създаване на дамски костюми. Премествайки се в Париж, той проектира хипнотизиращите декори и костюми за филма „Красавицата и звярът“ с поет, артистичен директор и режисьор Жан Кокто през 1947 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От края на 40-те години той работи в ателието на Кристиан Диор, няколко години по-късно, през 1950 година, създава собствена модна къща, а по-късно и бутик за мебели в Париж. Бързо утвърждава името си като новатор, създавайки легендарната вече балонеста рокля през 1954 година.

Неговата колекция „Космическа епоха“ от 1964 г. остава забележителна в историята на модата със своите разкроени рокли, плетени костюми, тесни кожени панталони, плътно прилепнали шапки и дамски пуловери с прилеп ръкав. Глобалната империя на Карден има силно присъствие в Япония и Съветския съюз от ерата на Студената война през 1978 г. Той става също така първият френски дизайнер през 1979 г., който установява трайни връзки с Китай. Пиер Карден е и първият дизайнер, който провежда модно ревю на Червения площад в Москва през 1991 г., привличайки 200 000 зрители.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според семейството му, той се е потопил „рано в потока на глобализацията“. Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки. Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която смята за своя муза.

Френският моден дизайнер е приветстван заради своите визионерски творения, но и заради превръщането на стилните облекла в привилегия на масите. „Всички се гордеем с упоритата му амбиция и смелостта, която проявяваше през целия си живот“, твърди в изявлението си семейството на починалия дизайнер, предаде БГНЕС. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама