COVID-19 по света: Великобритания одобри и ваксината на Oxford и Astra Zeneca

09:13, 30 дек 20 25 2206 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Великобритания одобри ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно между Oxford и Astra Zeneca. Това е втората одобрена за използване ваксина в страната след тази на Pfizer и BioNTech.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя AstraZeneca - достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души. Зелената светлина от регулатора на лекарствата означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна. Ваксината Oxford-AstraZeneca е проектирана през първите месеци на 2020 г., тествана е на доброволци през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора, припомня Нова телевизия.

Китайската ваксина е „79% ефективна“ срещу коронавируса

Проучванията във фаза III на ваксината, разработена от Sinopharm установиха, че тя е 79% ефективна срещу коронавируса, съобщи китайският фармацевтичен гигант днес. Това я прави по-ниско ефективна от конкурентните ваксини, разработени от Pfizer и Moderna.

„Sinopharm CNBG коронавирусната ваксина в Пекин показва безопасност след ваксинация ...Защитният ефект на ваксината срещу Covid-19 е 79,34%“, заявиха от Пекинският институт по биологични продукти - дъщерно дружество на Sinopharm, цитирана от БГНЕС.

Първата партида ваксини пристигна в Турция

Самолет, превозващ първите 3 милиона дози ваксина срещу Covid-19, доставени от китайската SinoVac Biotech, пристигна в турската столица Анкара рано тази сутрин, съобщи Анадолската агенция.

Здравният министър Фахретин Коджа заяви, че ваксинацията ще започне след 14-дневни тестове„Веднага след като тестовете приключат, нашата програма за ваксинация ще бъде координирана от министерството на здравеопазването. Ще успеем заедно“, написа Коджа в Twitter

Турция ще получи 50 милиона дози от ваксината SinoVac, като първите 20 милиона дози ще бъдат доставени през декември и януари. Коджа обяви, че страната ще закупи до 30 милиона дози ваксини от базираната в Германия биотехнологична фирма BioNTech.

До момента Турция е регистрирала общо 20 388 смъртни случая, причинени от коронавируса.

Франция е „световен шампион“ по нежелаещи да се ваксинират

Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу Covid-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на „световен шампион“ сред страните, чиито граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка, предаде АФП.

Франция не е единствената страна, където желаещите да се ваксинират са относително малко. Според същата анкета само 43 процента от руснаците са готови да си поставят ваксина, спрямо 53 процента от южноафриканците,посочва БТА. Сред страните с най-малко желаещи да се ваксинират следват Япония (60 процента), Италия и Испания (62 процента) и Германия (65 процента).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама