Коронавирусът у нас: На 4 януари отварят детските градини и училищата за ученици до 4. клас

10:13, 31 дек 20 25 2501 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено. Oбстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата. Това стана ясно на днешното работно съвещание между премиера и представителите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

От МОН уточниха, че ще продължат мерките за ограничаване на контактите между отделните класове. По време на учебните часове учителите ще носят маски или шлемове, а педагогическият съвет или преподаващият може да изиска и децата да носят предпазни маски за всеки отделен час. 

До момента са постъпили 704 молби за обучение от разстояние в електронна среда за ученици от 1 до 4 клас. 

ТРАЕН ЕФЕКТ ОТ МЕРКИТЕ

Според Националния оперативен щаб е постигнат траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост. Трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с Covid-19. Страната ни обаче остава на трето място по смъртност в ЕС и на първо на Балканите.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с Covid-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев добави, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на COVID-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи“, обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на последния брифинг на НОЩ за годината.

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Ако положителната тенденция се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, коментира доц. Ангел Кунчев. 

„Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

ВАКСИНАЦИЯТА

Ваксинираните срещу новия коронавирус у нас вече са 4608, като 714 са получили дозата през последното денонощие.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози .„Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

По време на последния брифинг на щаба за 2020 г. най-възрастната медицинска сестра у нас получи специално отличие – най-високият почетен знак на Министерството на здравеопазването. 

Ценка Досева е на 82 години и вчера получи първата си доза от ваксината на Pfizer и BioNtech. „Нищо не почувствах, ще отида на 18 януари за втората доза пак в Бургас да ми я сложат“, каза тя пред медиите.

БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ У НАС НАДХВЪРЛИ 200 ХИЛ.

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1729 нови случая на коронавирус при направени 8 475 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 20,4% от взетите проби са дали положителен резултат. 4605 от тестовете са по метода PCR, a останлите 3870 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 314, след това се нареждат Варна със 143, Пловдив със 139 и Стара Загора със 113 заразени.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 201 220. Активните към момента случаи са 75 370. 4831 от тях са хоспитализирани, от които 467 са настанени в интензивно отделение. 

Жертвите на болестта станаха 7 515, 110 от които са от последното денонощие. 

През последните 24 часа са излекувани 2933 души, така общият им брой достига 118 335.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама