Последното новогодишно обръщение на Меркел като канцлер

12:30, 31 дек 20 / Свят 25 2038 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Канцлерът на Германия Ангела Меркел направи последното си новогодишно обръщение към гражданите като ръководител на германското правителство. В него тя благодари на сънародниците си за усилията им в борбата срещу коронавируса.

Отиващата си 2020 г. стана година, в която много хора надминаха себе си, се казва още в публикуваното днес обръщение. Меркел благодари на германците за търпението и дисциплината по време на пандемията, осъди корона-скептиците и призова да не се забравят такива задачи като защитата на климата.

Канцлерът отдели специално внимание на заслугите на служителите в медицинските заведения, в домовете за възрастни и на военнослужещите от въоръжените сили. Въпреки пандемията, животът беше възможен, благодарение на усилията на много хора – в супермаркетите и в превоза на товари, в пощенските станции, в обществения транспорт, полицейските участъци, училищата и детските градини, църквите и редакциите на средствата за масова информация, напомни Меркел.

Обръщението на Ангела Меркел за коронавируса стана „Реч на годината“

Борбата с пандемията COVID-19 е „задача на века в политически, социален и икономически план“, смята тя.

Канцлерът призова сънародниците си да проявят повече търпение и сдържаност, дори в светлината на започналата масова ваксинация. „Зимата ще бъде тежка и всеки трябва да даде своя принос, за да ограничи пандемията“, призова Меркел, цитирана от БГНЕС.

Тя благодари на германците за дисциплинираното носене на маски и спазването на дистанция. Вниманието към другите и здравият разум са признаци на човечност, подчерта канцлерът.

Надеждата за край на коронавирусната криза „придоби физиономия“ преди няколко дни, когато започна ваксинирането на населението. Всеки ден се ваксинират все повече хора, като постепенно ще бъдат добавени други възрастови и професионални групи, докато накрая се стигне до всички, които желаят да го направят. Меркел заяви, че самата тя ще се ваксинира, когато дойде нейният ред.

Тя разкритикува отричащите коронавируса. Конспиративните теории са не само неверни и опасни, но и цинични и жестоки спрямо тези, които са загубили близки в пандемията.

Германия не трябва да изпуска от фокуса на вниманието и други задачи, тъй като вирусът SARS-CoV-2 няма да бъде централна тема през следващата година. Светът се променя бързо и затова Германия трябва „с цялата си сила и творчество да развива смели идеи“ за бъдещето, например в областта на икономиката и нейното благоприятно влияние върху климата, смята канцлерът.

„През последните 15 години никога не сме чувствали отиващата си година толкова трудна и никога, независимо от тревогите и скептицизма, не сме гледали с толкова надежда към Новата година“, заключи Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама