Празненството в Габрово – има и въпроси, и изводи

16:50, 31 дек 20 25 4412 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Габровци са известни със своята спестовност и чувство за хумор. В последните години в традиция се превръща посрещането на новата година ден по-рано – не на 31-и, а на 30-и декември. Годината, която изпращаме, обаче не е като всички останали. Сега не е моментът за празненства, дори напротив.

В Габрово съвсем не личи това да е така. Общината организира пищен концерт на площад „Възраждане“ в града. Стотици хора се събраха, за да присъстват. Дълго време не сме били свидетели на подобна гледка- толкова хора на едно място. И е нормално да сме изненадани, защото всеки ден слушаме как не бива да се събираме на големи групи, както и призиви да празнуваме в тесен кръг.

В Габрово първи на планетата изпратиха старата година, но им готвят санкции

Да не се отмени концертът е меко казано странно на фона на пандемията от коронавирус, която изправя здравната ни система пред ежеминутно изпитание. Редица традиционни събития бяха отменени (напр. леденото мъжко хоро в Калофер). Изглежда Габрово ще бъде единственият град с такова честване. Въпреки увещанията, че противоепидемичните мерки ще се спазват, да видим така ли е?

Снимки: Facebook 

На снимки в социалните мрежи се вижда как няма дистанция и почти никой не носи маска. Да се прави концерт в такава обстановка се приема с противоречиви реакции, но на събитието са присъствали стотици хора. Според организаторите на място е имало екипи, които да следят за спазване на мерките, но е видимо, че е било без успех.

Безпрецедентното за ситуацията събиране на хора в Габрово отекна и на брифинга на щаба в София. Здравният министър проф. Костадин Ангелов се закани да има глоби и коментира, че видяното го е озадачило. „Не мога да намеря логиката за себе си в организирането на това мероприятие“, каза той. Министърът не скри, че очаква опитите за заобикаляне на неговата заповед да продължат.

Идват въпросите как е допуснато толкова очевидно неспазване на мерките и кой ще понесе отговорността? Ще се потърси ли персонална отговорност на кмета Таня Христова, която е от ГЕРБ? Уведомени ли са били здравните власти за провеждането на концерта? Добър ли е контролът по спазването на мерките всъщност, щом те не се спазват и при екипи на място? 

Концертът не само не е логичен, а и е опасен, и съвсем не на шега хората не носят маски. И то в момент, в който жертвите от COVID-19 в България наближават 8000 души.

Последният ден на 2020 година е време за преосмисляне. Случаят в Габрово, за съжаление, причисляваме към тъжната равносметка. Изглежда още има хора, които не са научили колко е ценен животът, готови да го пропилеят с празнично настроение. Събирането е поредно доказателство, че сме разделени като общество и в новата 2021 г. ще влезем пак разделени- дали за или против маските, ваксините, мерките или събиранията. 

Коментар от Община Габрово по темата няма...

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Борил 18:24, 31 дек 20

Пълна безотговорност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама