Какво влиза в сила от 1 януари?

11:45, 01 яну 21 25 5748 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новата година освен нов късмет ни носи и сериозни промени. От днес влиза в сила държавният бюджет за 2021 г. и Кодексът на труда. Увеличение на минималните нива на доходите, по-големи данъчни облекчения за родителите,  нови изисквания за пенсиониране, нови цени на водата - това са само част от нововъведенията, които настъпват с новата година.

Минималната заплата е 650 лв. Успоредно се увеличават минималните осигурителни прагове за отделните професии. Запазва се и максималният осигурителен доход от 3000 лева. Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева, а максималното 74.29 лв. 

Минималната пенсия нараства от 250 на 300 лв. Таванът на пенсиите се увеличава от 1200 лв. на 1440 лв. А до края на март пенсионерите ще получават от бюджета и допълнително 50 лв. като помощ от държавата за справяне с последиците от коронавируса. Всички пенсии, отпуснати преди днешната дата, ще бъдат повишени с 5 на сто от 1 юли.

Промяна в условията за осигуряване и пенсиониране. Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране. Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца (увеличението е с 2 месеца спрямо предходната година) и да имат осигурителен стаж 36 г. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

Данъчни облекчения за родителите. Тази година няма да има промяна в месечните детски надбавки, но семействата ще получат по-големи данъчни облекчения за отглеждане на деца. Това ще стане с подаването на данъчни декларации през 2022 г. За едно дете до 18 г. ще се приспадат 4500 лв. от данъчната основа, за две деца - 8000 лв., а за три и повече деца - 13 500 лв. Учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.

Облекчения за ремонт на жилището. Разходите до 2000 лв. ще се приспадат от данъците. Облекчението ще може да се ползва при декларирането на доходите за 2021 г. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите.

Двойно увеличение на допустимия извънреден труд. От днес влизат в сила промените в Кодекса на труда. Така допустимият извънреден труд е увеличен от 150 на до 300 часа годишно. Държавните служители ще могат да ползват 20 дни платен годишен отпуск при най-малко четири месеца стаж, вместо изискваните досега осем месеца.

Промени във ваучерите за храна. От 60 на 80 лева се повишава необлагаемият размер на ваучерите за храна, които фирмите могат да отпускат на служителите си.

Нови цени на водата. Във 26 области на страната от днес влизат в сила нови цени на водата. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества тарифите се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6%. За част от дружествата няма да има промяна.

Банкнотата от два лева излиза от обращение. Ако са ни останали хартиени двулевки, можем да ги обменим по номинал за монети в касовите центрове на БНБ без краен срок и такси.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама