Португалия пое председателството на ЕС

13:30, 01 яну 21 / Свят 25 1789 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес Португалия поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Иберийската държава взе щафетата от Германия и стартира с много очаквания за следващите шест месеца в това, което лесно може да бъде наречено „дълбоко трансформираща година”.

Мотото на председателството на Португалия: „Време за постижения: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“ казва всичко по своеобразен начин. Ако 2020 г. ще остане в историята като годината на пандемията от коронавирус, то идната 2021 г. изразява колективните надежди на всички, че това ще бъде година на изцелението. И то трябва да бъде на много фронтове.

Мотото също така директно посочва приоритетите за първите шест месеца на 2021 г. и каква посока трябва да поеме ЕС, за да излезе от многостепенните кризи относително невредим.

Три такива приоритета са идентифицирани и първият е капсулиран в думата, която вероятно най-много е заседнала в съзнанието на всички – „възстановяване”. Той ще се отнася до прилагането на бюджетните и финансовите инструменти на ЕС с максимален ефект, за да бъде осезаемо възстановяването във всичките му форми, а не само икономически.

Другият приоритет е популяризирането на европейския модел на социално благосъстояние като стълб в много дискутираните климат и цифрови преходи. Дори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази твърда подкрепа за тази насока на португалската програма, изразявайки убеждение, че иберийското ръководство ще вземе правилните решения.

И накрая, португалското правителство също би искало да насърчи стратегическата автономия на континента, като същевременно го държи отворен за света. Това представлява знак за усилия за завръщане към оживената глобализация, силно засегната през 2020 г.

Трите приоритета ще бъдат преследвани с пет линии на действие: Устойчива Европа, Зелена Европа, Цифрова Европа, Социална Европа и Глобална Европа, отбелязва TheMayor.EU - европейският портал за информиране и връзка между гражданите на Европейския съюз, местните власти и европейските институции, цитиран от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама