Ядеш по-малко - старееш по-бавно

18:20, 02 яну 21 / Любопитно 25 2696 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Много хора наблюдават промяна в талията си, когато намалят и храната, но скорошно проучване установява, че по-малкото хранене всъщност може да забави и процеса на стареене.

Изследването, публикувано в списанието „Molecular & Cellular Proteomics”, установява, че намалената консумация на калории кара рибозомите, производители на протеини в клетката, да забавят процеса на стареене. Когато рибозомите забавят работното натоварване, вместо това им се предоставя повече време да поправят себе си.

Градовете, където ще хапнете най-вкусно

Рибозомата е много сложна машина, нещо като вашата кола, и периодично се нуждае от поддръжка, за да замени частите, които се износват най-бързо“, обясни главният автор на изследването Джон Прайс, който е професор по биохимия в университета „Бригъм Йънг”. „Когато гумите се износят, не изхвърляте цялата кола и не купувате нова. По-евтино е да замените гумите", коментира той.

За да проверят това, изследователите са изследвали две различни групи мишки. На една от групите бил даден достъп до толкова храна, колкото им се яде, докато другата група била ограничена. Ограничената група в крайна сметка яла около 35% по-малко храна от другата група. Давали им достатъчно хранителни вещества за оцеляване, но не и нищо допълнително, което да не им е било необходимо. Те установили, че мишките, живеещи на по-нискокалорично хранене, са по-здрави като цяло.

Това проучване показва как това, което ядем, влияе пряко върху организма ни.

Храната не е просто материал за изгаряне - тя е сигнал, който казва на тялото и клетките ни как да реагират“, казва Прайс. „Стигаме до механизмите на стареене, които могат да ни помогнат да вземем по-осъзнати решения относно това, което ядем", обясни още той, цитиран от БНР. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама