Манолова отрича да е получавала пари от Васил Божков

10:20, 04 яну 21 / Политика 25 1968 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
Започваме преговори за партии мандатоносители, с които ще се явим на следващите избори и до няколко седмици ще обявим кои ще са. Те ще се партии извън статуквото на сегашния парламент и от извънпарламентарната опозиция, заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването "120 минути" по bTV.
 
Тя припомни, че от гражданската инициатива са обявили 70 управленски мерки и след консултациите ще стане ясно кои са партиите, които безусловно подкрепят основните приоритети – увеличаване на доходите, преизчисляване на пенсии, подкрепа за бизнеса, съдебна реформа и зелени политики. "Лично ще поведа листите на „Изправи се.БГ“, а в тях ще влязат нови лица, млади и активни хора с граждански каузи и повече жени", каза Манолова, цитирана от платформата. 

Манолова подчерта, че това са последните премиерски дни на Борисов и че той няма как да спре обединението, постигнато между гражданските формации на „Изправи се.БГ“ и "Отровното трио" в последните дни на миналата година, нито постигнатото съгласие заедно да се пазят изборите с партията на Слави Трифонов и с "Демократична България". Борисов е в ужас от обединението и с право, допълни още Манолова. 
 
Костинбродската афера

Според бившия омбудсман премиерът подготвя повторна кражба на изборите. Попитана за костинбродската афера тя заяви, че това е афера на Борисов, с която се е опитал с фалшиви бюлетини да манипулира тогавашните избори, а за печатането на фалшивите бюлетини в печатница на общински съветник от ГЕРБ е била сигнализирана от председателката на активното тогава НПО за наблюдение на честността на изборите Антоанета Цонева.
 

Снимка: БГНЕС

Срещата на Манолова с Божков

Попитана за срещата с Васил Божков Манолова подчерта, че е отишла, за да види лично кой ще се изправи срещу нея, както и преди това се е срещнала с премиера, а Божков е бил част от интимния кръг на Борисов. "Явяването ми тогава на изборите срещу Борисов не беше безобидно начинание. Тогава всички – и политици, и бизнесмени, и ъндърграунд, и цяла София се интересуваха ще се кандидатирам ли за кмет на София, а Борисов ми изпращаше бизнесмени, които ме заплашваха и ме предупреждаваха, че „ще си счупя главата", каза тя.
Не съм, търсила, не са ми предлагани и не съм получавала пари от Божков, за разлика от Борисов, Горанов и пиарите на Борисов, които според СМС-ите на Божков за получили 70 млн. лв. от него. Тогава Божков каза, че иска смяна на този модел, а после стана ясно за тези негови плащания на такса „спокойствие“ към властта. Целият ъндърграунд на София бе изправен срещу мен от Борисов. Предлагаха ми и постове, за да не се кандидатирам за кмет, заяви тя, но както знаете аз се изправих фронтално срещу Борисов в София, сега ще го направя и в страната.
 

Снимка: БГНЕС

Предложението Пеевски да стане шеф на ДАНС

Попитана дали е предлагала Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Манолова нарече репликата си тогава „неуместен сарказъм“ и обясни, че след като 100 дни по телевизионните студиа политическите мъже – премиер и председатели на управляващите партии – не са признали, го е казала тя. Манолова отчете като грешка подкрепата за Пеевски за шеф на ДАНС и добави, че за себе си тогава е взела урок за три неща – да не поемаш чужда вина, че можеш да бъдеш употребен и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта.
Избирането ѝ за омбудсман

На въпрос за избирането ѝ за омбудсман, Манолова заяви, че ГЕРБ и "Реформаторският блок" са имали собствен кандидат и припомни, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ тогава Цветан Цветанов публикува бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. "Аз получих подкрепа от всички парламентарни групи, а много депутати, включително от ГЕРБ и от десните, ми се обадиха, за да ме уверят, че са гласували за мен по съвест", каза още тя.

Цветанов поиска да се извиня за Костинброд, за да ме подкрепят за омбудсман, но аз отказах, защото Костинбродската афера си беше афера на ГЕРБ и Борисов, с която те се готвиха да манипулират вота. Това, което аз направих, беше да сигнализирам прокуратурата, подчерта Манолова и припомни, че в деня за размисъл тя не е давала брифинг, а данните от сигнала ѝ са потвърдени от прокуратурата.

„Отровното трио“: Борисов се провали в опита си да всее раздор

Попитана за твърдението ѝ, че протестите от 2013 г. са платени, тя отговори, че самият Борисов тогава е признал за автобусите със симпатизанти на ГЕРБ, благодарение на които, по думите му, е станал възможен протестът и в изказването си тя е имала предвид именно думите на премиера и десетките автобуси с партийни активисти на ГЕРБ, паркирани на стадион „Васил Левски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама