Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ

13:50, 04 яну 21 / Свят 25 2286 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, където щяха да му бъдат повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за шпионажа и за заговорничене за получаване на секретни документи чрез хакване на правителствени компютри. Това реши британски съд днес.

Американските власти имат срещу родения в Австралия 49-годишен Асанж 18 обвинения, свързани с разпространението на огромни масиви поверителни американски военни архиви и дипломатически документи, които според тях са изложили на опасност мнозина.

Британски съд разглежда делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

Адвокатите му твърдят, че цялото обвинение е политически мотивирано, задвижвано от президента на САЩ Доналд Тръмп и че екстрадицията му представлява сериозна заплаха за работата на журналистите. Според тях Асанж е застрашен от/до 175 години затвор, докато американското правителство твърди, че наказанието вероятно ще бъде между 4 и 6 години.

Съдия Ванеса Барайцер отхвърли почти всички аргументи на адвокатския екип, но заяви, че Асанж не може да бъде екстрадиран, тъй като съществува реален риск да се самоубие. Тя нареди той да бъде освободен, като се очаква се решението да бъде обжалвано, предаде „Дневник“. След обжалването окончателното решение за екстрадиция ще бъде в ръцете на британския министър на вътрешните работи, обяснява в. "Гардиън".

Позицията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще бъде от решаващо значение във всеки един момент. Възможно е той да помилва Асандж, въпреки че през 2011 г. го нарече "високотехнологичен терорист".

Джулиан Асанж прекара седем години в убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където го очакваше дело за изнасилване. То бе прекратено в края на 2019 г., а самият Асанж бе изведен по-рано от посолството и незабавно арестуван от британската полиция, за да бъде съден и да излежи 50-седмична присъда във Великобритания за нарушаване на условията за пускане под гаранция през 2012 г.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама