„Демократична България“ иска независим одит на машините за гласуване

17:00, 04 яну 21 / Политика 25 2043 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представители на „Демократична България“ внесоха писмо в ЦИК, с което искат независим одит на машините за гласуване и оповестяване на параметрите по договора за доставката им.

Припомняме, че в края на миналата година ЦИК избра дружеството „Сиела Норма“ за доставката на 9600 машини за гласуване. Доводът е, че фирмата е обещала да намали цената с 1000 лв. на машина. Прогнозната стойност на поръчката е около 36 млн. лв. без ДДС.

"Сиела Норма" ще достави машините за гласуване

Искаме максимална прозрачност на договора за доставка на машините, който сега е покрит с оправданието за търговска тайна. Не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка, и това създава предпоставки за напрежение и недоверие. Тук сме да гарантираме, че въвеждането на машините ще бъде решение на проблема, а няма да създаде нови проблеми. Искаме максимална прозрачност, защото това е абсолютното условия за доверие“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

От „Демократична България“ предлагат ЦИК да покани независими експерти да извършат одит на машините, а не това да се прави само от агенции, част от изпълнителната власт. „Имахме и законодателни предложения затова. Мнозинството не ги прочете дори. Искаме наблюдателите на изборите да имат достъп до генерираните на флашките от машините протоколи от вота, за да може те да се сверят с хартиените протоколи и да има прозрачност“, посочи Божидар Божанов.

ЦИК купува машините за следващите избори

От „Демократична България“ са категорични, че ще следят всяка стъпка от организацията на изборния процес, изключително добросъвестно с оглед защитата на обществения интерес.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:15, 05 яну 21

ДБ само знае да иска. И всичките им молби и изисквания са когато се почувстват застрашени!

2 Анонимен 17:58, 18 фев 21

Към Христо Иваное имам само два въпроса:
1. Има ли диплома за завършено висше образование?
2. Колко години трудов стаж има и като какъв ?
И разбира се да ни покаже дипломата си за висше образование и трудовата си книжка.
Прозрачност за прорачност, както е казал народът!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама