Cоvid-19 по света: Великобритания отново под локдаун

08:40, 05 яну 21 25 2234 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че: пазаруват стоки от първа необходимост; ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията може да се видят тук); тренировка веднъж дневно; медицинска помощ и опит да се избегне домашно насилие; посещение на училища и детски градии; 

Новият щам на COVID-19: Политически ход или реална опасност?

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари. Студентите също ще се обучават онлайн с изключени на тези, които се обучават за лекари, учители, транспортни работници и др.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеенето. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на COVID-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон. 

COVID-19 по света: Великобритания одобри и ваксината на Oxford и Astra Zeneca

Междувременно от вчера Великобритания започна ваксинация на населението и с препарата на "AstraZeneca" и "Oxford". Амбицията на кабинeта е до няколко месеца да има осигурени десетки милиони дози от ваксината. Страната вече започна през декември и имунизацията с препарата на "Pfizer" и "BioNTech".

Припомняме, че в края на миналата година Великобритания бе силно засегната от новия щам на COVID-19 и масовото му разпространение, като това стана причина за въвеждането на спешни мерки за ограничаването му от страна на много държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама