Кои влизат в ръководството на ДПС?

12:20, 05 яну 21 / Политика 25 2688 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като през декември Мустафа Карадайъ беше преизбран онлайн за председател на ДПС, вчера по време на 31-вата годишнина от създаването на партията беше избрано окончателното ѝ ръководство за следващите три години. Както при преизбирането на Карадайъ и вчерашното заседание се е провело онлайн и без присъствието на медии, за това не е известно дали почетният председател на партията Ахмед Доган е участвал. 

Доган: Ако ДПС изпревари много другите партии, ще е събирателен образ на врага

Тази година ДПС отбеляза 31 години от своето учредяване – партията е учредена на 4 януари 1990 г., а първата национална конференция е проведена на 26 март 1990 г. На нея за председател е избран д-р Ахмед Доган, който и до днес е почетен председател на Движението. 

Досега председателят на ДПС имаше четирима заместници, сега те стават петима, като някои са отстранени и са включени нови, но познати лица. Така сред новоизбраните заместник-председатели на партията са Йордан Цонев, Халил Летифов и Станислав Анастасов. А Хасан Азис и Ахмед Ахмедов запазват местата си, съобщиха от прецентъра на партията. 

Мустафа Карадайъ: Виждаме, че държавата липсва

Снимка: БГНЕС

Кой какъв ресор ще поеме? 

Дългогодишният депутат от ДПС Йордан Цонев, който е известен съвносител на законопроектите на Делян Пеевски, ще отговаря за Зеления пакт, икономиката и бюджета. Халил Летифов за транспорта, а бившият министър на околната среда в кабинета "Орешарски" Станислав Анастасов за Европейския парламент и Либералните политики. Ахмед Ахмедов не променя ресора си и ще продължи да отговаря за организационната дейност, а Хасан Азис, който е кмет на Кърджали, ще продължи да се занимава с местното самоуправление.

Въпреки, че Йордан Цонев е начело на Зеления пакт, всички заместници, освен Ахмедов, ще отговарят за прокарването му. Припомняме, че Карадайъ при преизбиранеето си обяви като приоритет подкрепата на партията за стратегията за развитие на страната, която следва т.нар. зелен пакт в Европа.

Промени и в Централното оперативно бюро

ДПС прави промени и сред членовете на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Янко Янков и Филиз Хюсменова вече няма да са заместници на Карадайъ, но остават част от ръководството на ЦОБ. А бившите депутати Четин Казак, Тунчер Кърджалиев и Рушен Риза са изключени и от там. В ръководството влизат нови лица, сред които са секретарят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Севинч Солокова, лидерът на младежката организация Сезгин Мехмед и депутатите Джейхан Ибрямов и Хамид Хамид. Местата си в тясното ръководство запазват Джевдет Чакъров, Емел Етем, Юнал Лютфи, Илхан Кючюк, Камен Костадинов, Нигяр Джефер и други.

ДПС с програма за изборите

Централният съвет прие и политическа декларация, в която се казва, че от ДПС предлагат програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната за предстоящите избори. Целата им е тя да осигури здравословни условия на живот на всеки български гражданин, като предлагат и решения по Зеления пакт на Европейския съюз.

"Всички български граждани много отговорно трябва да участват и в изборите за президент на републиката. Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител. Президентът на България, който се избира пряко от народа, разполага с мощното оръжие да бъде президент на всички български граждани и да задава посоката. За това обаче са необходими не просто брой гласове, колкото и да са много, а опит, мъдрост и държавническо мислене. Такъв президент трябва да избере България за следващите 5 години", посочват от партията. 

Според Движението изборите през тази година ще бъдат изпит за всички партии и техните членове и симпатизанти.

"Докато управляващите са част от кризите, а не решенията, България ще изостава в развитието си от другите европейски държави и все по-трудно ще намира достойно място в региона и в Европа. Изборите трябва да бъдат спечелени с програма, със знаещи и можещи кадри, с визия и план за развитие. С идеи и аргументи в една толерантна кампания. Ние от ДПС имаме какво да предложим на българските граждани, имаме и идеите, програмите и кадрите. В конкурентна среда ще издигаме нашите кадри и веднъж като ги издигнем, ще ги подкрепим, защото те ще защитават тезите и програмата на ДПС. А това е програмата, с която България ще получи своя шанс да постигне ускорено догонващо икономическо развитие", пише още в тяхната позиция. 

Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

Припомняме, че края на миналата година се заговори за разцепление на ДПС, защото бившият член на партията Мехмед Дикме обяви, че ще създаде нов политически проект, в който ще вземат участие и други лица от Движението, а Мустафа Карадайъ още при преизбирането си загатна за вътрешните проблеми на пратията през годините, но категорично подчерта, е това е в миналото. Тогава обаче силен интерес в обществото предизивика и виртуалното включване на турския президент Реджеп Ердоган в конференцията на ДПС, която повдигна много въпроси за размисъл, които ще продължим да тълкуваме през идната година...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама