COVID-19 по света: ЕС одобри втора ваксина

14:35, 06 яну 21 25 2115 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на компанията „Moderna“ за използване на територията на Европейския съюз. Предстои "зелена светлина" да бъде дадена и от Европейската комисия.

Ваксината на компанията „Модерна“ отново се поставя с две инжекции в рамките на 28 дни една от друга. Тя ще се прилага на лица над 18-годишна възраст, съобщи bTV.

От Европейската агенция по лекарствата заявиха, че компанията ще продължи да предоставя резултати от клиничните изпитвания, които ще са сумарно две години.

С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване. Преди Коледа беше одобрен препаратът на „Pfizer“ и „BioNtech“, а на 27 декември започна ваксинацията както у нас, така и в целия ЕС.

В редица държави обаче отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата, пише БНР.

Масова ваксинация в Гърция от 20 януари

Ваксинацията на населението срещу коронавируса ще започне на 20 януари, като се започне с тези на възраст 85 или повече години, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Онлайн платформата за електронно регистрация за ваксиниране ще бъде активирана на 11 януари.

"Наложително е всички граждани да се регистрират, тъй като това ще им позволи да получават електронни известия за ваксинирането", каза той и добави, че в момента около 5000 гръцки граждани се ваксинират всеки ден.

До снощи са били ваксинирани около 16 365 души, а резервът от ваксини срещу коронавируса наброява 150 850 дози, съобщи БГНЕС.

„Британският щам” е открит в 41 държави

Световната здравна организация обяви, че към 5 януари 2021 г. т. нар. „Британски щам” на Covid-19 е открит в други 40 държави. Новата мутация на вируса стана известна в средата на декември. Въпреки че новият вариант на коронавируса може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смъртност или хоспитализация.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама