Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

12:21, 07 яну 21 / Свят 25 2791 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият президент на САЩ Джордж Уокър Буш разпространи специално изявление след безредиците и щурмуването на Капитолия във Вашингтон от тълпа симпатизанти на Доналд Тръмп.

„С Лора гледаме сцените на хаос в центъра на нашето управление, объркани и не вярвайки на очите си. От такава гледка ти се гади и ти се къса сърцето. Така се оспорват изборните резултати в бананова република, не в нашата демократична република“, коментира той, съобщи „Дневник“.

Четирима починали при щурма на Конгреса във Вашингтон

Отвратен съм от безотговорното поведение на някои наши политически лидери след изборите и от липсата на всякакво уважение днес към нашите институции, традиции и органите на реда. Насилственото нападение срещу Капитолия и прекъсването на определеното в Конституцията събиране на Конгреса е дело на хора, чийто страсти бяха раздухани от фалшификации и даването на фалшиви надежди“, посочи той.

Според него бунтът може да нанесе тежки щети на американската нация и на репутацията. „В САЩ е фундаментален дълг на всеки гражданин да подкрепя върховенството на закона. На разочарованите от резултата от изборите казвам: „Страната ни е по-важна от моментната политика“. Нека представителите, избрани от народа, да изпълнят дълга си и да представят нашите гласове мирно и в безопасност. Бог да продължи да благославя Америка“, заяви Буш.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгресa

Световните лидери също разкритикуваха случилото се в САЩ

Размириците пред Конгреса на САЩ, където се проведе удостоверяването на резултата от президентските избори предизвикаха остра реакция на световните лидери, съобщи „Дойче Веле“.

Съперникът на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп на изборите, демократът Джо Байдън, чиято победа беше потвърдена от гласуването в Избирателната колегия, осъди "безпрецедентната атака" срещу американската демокрация. Той призова настоящия шеф на Белия дом да говори по телевизията, за да сложи край на "обсадата" на Конгреса.

Да беше жив Тодор Колев да види как „ги стигнахме американците”

Австрийският президент Александър Ван дер Беллен изрази дълбока загриженост относно случващото се в САЩ. Той нарече бунтовете "провокирани от популистите антидемократично нападение върху сърцето на американската демокрация". Уважението към резултатите от свободните избори и мирното прехвърляне на властта са основите на демокрацията, припомни Ван дер Белен. "Убеден съм, че САЩ ще защитят тези демократични правила, дори ако настоящият президент се колебае", обобщи австрийският лидер.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни „силата на американските институции и демокрацията“. Тя добави, че с нетърпение очаква да работи с Джо Байдън като следващия президент на САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за уважение към демократичните резултати от гласуването през ноември.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е загрижен за събитията във Вашингтон във връзка с президентските избори в тази страна. „Уверен съм, че американската демокрация ще се справи с това предизвикателство“, написа Кулеба в Туитър. Той подчерта, че е необходимо да се възстанови върховенството на закона и демократичните процедури възможно най-скоро, тъй като „това е важно не само за САЩ, но и за Украйна и целия демократичен свят“.

Турското външно министерство също изрази загриженост относно случващото се в столицата на САЩ. "Призоваваме всички страни да проявяват сдържаност и предпазливост", се казва в изявлението на турското външно министерство. Официална Анкара е уверена, че Вашингтон ще „преодолее тази политическа криза“. Турските власти препоръчват на сънародниците си в САЩ да избягват многолюдни места и протести.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че щурмуването на американския Капитолий е неприемливо. "Беззаконието и безредиците - тук или по света - винаги са недопустими. Пътувал съм в много страни и винаги съм подкрепял правото на всяко човешко същество да протестира мирно в подкрепа на своите вярвания и своите каузи. Но насилието, излагащо на риск безопасността на другите, включително на тези, които имат за задача да гарантират сигурност за всички нас, е недопустимо както у нас, така и в чужбина. Нека бързо да изправим пред правосъдието престъпниците, участвали в тези безредици. Америка е по-добра от тази, която видяхме днес на място, където служих като член на Конгреса и където видях демокрацията от първа ръка в нейното най-добро проявление", посочи той, цитиран от американското ни посолство.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "бясна и натъжена" от щурма на американския Капитолий от поддръжници на Доналд Тръмп и заяви, че президентът споделя вината за размириците, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "Дълбоко съжалявам, че президентът Тръмп не призна своето поражение от ноември и отново вчера", каза тя. "Съмненията относно резултатите от изборите бяха раздухани и създадоха атмосферата, която направи събитията от снощи възможни", каза тя и добави, че нейният шок със сигурност е споделен от "милионите хора, които се възхищават на американската демократична традиция". Канцлерът предупреди, че „обезпокоителните“ сцени от Капитолия ще се виждат „на други места по света като знак за добри демократични процеси“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:01, 07 яну 21

Погрижете се за собствените си кочини, свине лицемерни, а после квичете за чуждите !!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама