Възстановяват Княжевския лифт по съществуващото трасе

15:59, 07 яну 21 / София 25 2958 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Княжевският лифт ще бъде възстановен по съществуващото трасе. Това стана ясно след среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и министрите на земеделието и на околната среда и водите, както и с представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет.

„За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача“, обяви Фандъкова във „Фейсбук“. 

Разработват се два варианта, при които не е нужна промяна на Плана за управление на Витоша. 
 
Първият вариант е възстановяване на лифта, като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка.
 
Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години, обяснява столичният кмет.
 
 
Според Фандъкова първият вариант спестява минимум 2 години на софиянци. Тя посочва, че според експерти ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти. Кметът изрази надежда, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията на Общината и ще докаже намеренията си да възстанови Княжевския лифт.
 
„Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете, заяви Фандъкова. 
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 10:48, 08 яну 21

А Фандъкова ще си кажи ли внучето на нещо, което седи на античен фундамент да попитам?!!!

2 Анонимен 12:27, 08 яну 21

На Г-жа Кметицата, ако й беше приоритетна задача, няма да взема недомислени решения!

3 Анонимен 12:19, 09 яну 21

Нов Граф Игнатиев се задава....((

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама