Тео Ушев е обявен за най-влиятелния аниматор в света

08:48, 08 яну 21 / Култура 25 3569 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев оглави класация за най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.

Името на Ушев е поставено на първо място в категорията „Режисьор на късометражни филми“ зa анимационния филм „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов.

„Физика на тъгата” влезе в краткия списък за Оскарите

Класацията е на база на международна анкета сред водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, проведена от организаторите на фестивала Animac в Испания.

В първата четворка на класацията още са режисьорите Коджи Ямамура (Япония), Режина Песоа (Португалия) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен Отнесена от духовете на японския режисьор Хаяао Миязаки.

Теодор Ушев: Във филма ''Физика на тъгата'' вложих много труд и сълзи

Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл.“, написа Ушев във „Фейсбук“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама