Котките помагат при работата от вкъщи

11:10, 09 яну 21 / Любопитно 25 2576 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Присъствието на котките има положителен ефект върху служителите, работещи дистанционно, тъй като домашните любимци ги развеселяват и им помагат да облекчат стреса. Това показва оценката на британски психолози, които са проучили въздействието на домашните любимци върху работата на стопаните им от дома заради коронавирусната пандемия. 

Новите породи котки: удивителни и забавни

Авторите на изследването са анкетирали 700 собственици на домашни котки. 63% от тях казват, че котката ги успокоява, 56% признават, че са започнали да се чувстват по-малко самотни. Освен това повече от половината от анкетираните- 53% отбелязват, че са се развеселявали, когато котката правила нещо смешно. Според тях това ги е вдъхновявало и им е давало сила. Освен това някои са свикнали да говорят с домашни любимци и да обсъждат с тях работни въпроси.

Снимка: CanStockPhoto

Експертът Джина Акърс, участвала в проучването, посъветва да се оборудва място за котката до работещия стопанин, за да може тя винаги да го вижда. Освен това е необходимо да ѝ се създадат условия да си намери занимание или да направи нещо за себе си, без да отвлича стопанина си от работата му.

Психологът Джо Хемингс посочи, че близостта на домашните любимци създава у стопаните им усещане за „нормалност и живот“, което от своя страна успокоява домашните любимци и намалява нивото на стрес. Специалистът отбеляза, че самите животни вероятно са станали по-щастливи, тъй като сега не трябва да чакат стопаните си дълго време от работа. Хавиер Санчес, бивш инженер на "Amazon", а сега мениджър в технологичната компания "Akvelon", създаде приложение за превод на котешки мяукания в човешки думи. Собствениците на домашни любимци могат да записват мяуканията на котката си, а приложението ще ги разпознае и преобразува в едно от деветте най-често срещани котешки намерения, които предават настроението и душевното им състояние, предаде БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама