"Демократична България" иска броенето на бюлетините да е на живо

12:30, 09 яну 21 / Политика 25 2672 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От "Демократична България" поискаха броенето на бюлетините да бъде излъчено на живо, както и да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ. Това стан ясно по време на участието на ръководството на партията в консултациите при президента Румен Радев за изборите.

Държавният глава заяви, че контролната разписка от машините за гласуване категорично трябва да имат не само баркод, а и име на партията. "Щом на контролните разписки имат изписана политическа сила, те могат в края на изборния ден да се преброят, пресметнат и съпоставят с електронната памет на самата машина", посочи президентът. „Ако всичко съвпадне, това ще е гаранция, че машинно гласуване е 100% надеждно“, допълни той. 

А от "Демократична България" поискаха и подписките, които се събират от политическите сили да могат да се правят в електронен формат, за да се избегне максимално човешкият контакт в епидемична криза.

Лични предпазни средства за всички членове на СИК и гласоподавателите

Държавният глава поиска отново да бъдат осигурени лични предпазни средства за всички членове на СИК, както и да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят. "Ако държавата гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства като маски, ръкавици, дезинфектант и т.н., това ще покаже, че мисли за своите граждани и за тяхната сигурност", заяви Радев. 

От "Демократична България" също изразиха подкрепа за създаването на здравен протокол за участниците в изборния процес. "Не е достатъчно някъде в ЦИК, някоий да напише нещо. Трябва той да бъде рано публикуван и гражданите и обществото да могат да коментират тези предложения, защото мъдростта на многото хора винаги е важна. Това е ключът към окуражаването на хората да не се боят", посочи лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението "Демократична България" Христо Иванов. 

Снимка: БГНЕС

Гласуване по пощата

Според "Демократична България" гласуването по пощата е най-адекватната мярка за дистанционно гласуване. От партията предоставиха на президента техните законопроекти за това предложение и одита на изборните машини. 

"След като българската държава при сегашното ѝ управление не може да влезе в 21 век, поне добрата практика от 19 век да може да използваме", каза иронично той. 

Лидерът на „Да, България“ изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите. „Много е тънка границата и е много лесно това нещо да се случи. Тук отговорността е на ЦИК и управляващите, за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес, както от гледна точка на обществената поръчка, така и по отношение на самите машини", каза той, като поиска да няма търговската тайна, като предлог на фактически засекретяване на всички параметри от договарянето на доставката на машините. 

"Основният риск на предстоящите избори се състои от това, че те ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и за това е необходимо да призовем колкото се може повече обществени кръгове, които да участват в наблюдението и контрола на тяхното провеждане", каза ген. Атанас Атанасов. 

И днес продължават консултациите на президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. Първата среща бе с партия „Има такъв народ“, чийто председател е популярния телевизионен водещ Слави Трифонов. След тях бяха „Демократична България“. Предстоят конслултации и с „Изправи се.бг“, „Отровното трио“ и „Възраждане“.

ЦИК и Радев искат промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата за българите в чужбина

Досега държавният глава обсъди темата за предстоящите избори със здравния министър проф. Костадин Ангелов, с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, със здравни експерти, както и с представители на общините и ЦИК. Те се обединиха около идеята, че са нужни промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват с мобилни избирателни комисии и да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. А указът с датата за провеждането на изборите ще излезе до края на януари.

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

Напишете коментар
Коментари: 12
1 Пейсмейкър 13:17, 09 яну 21

Само с искане не става, нямаме условия за такова гласуване. Сетих се вие, винаги в последният момент, 30 години не можехте да го направите, и сега за 3 месеца е успеете, вярвате ли си поне малко в думите които изговаряте

2 Анонимен 13:17, 09 яну 21

Та как няма да искат кой не иска да спрем тази измама но нямам да стане понеже от ДБ са същите мутри ако искате да съм честен в моя край един глас е 30 лв за партията по горе !!!!!!! направете си сметката

3 Кофеин 13:21, 09 яну 21

На живо да се излъчва и мислите, че ще спрете купуването на гласове. Нима ще заснемете всеки един град, всяко едно село, всеки един който гласува ли? Жестоко се лъжете, на живо манипулацията ще бъде още по голяма

4 Анонимен 13:21, 09 яну 21

ДБ е направена с цел да подкрепя боци понеже Христо Иванов е дясната ръка на Бойко стига веч сте лъгали народа ОСТАВКА МУТРИ

5 Анонимен 15:16, 11 яну 21

И ако може да е от ваши хора, няма да се учудим на исканията ви! Ма не бойте се, знаем ви капацитета все пак! Жалки сте.

6 Росен 20:43, 12 яну 21

При ДБ се иска колкото да ги отразят по медиите и нищо повече!

7 Христов 21:08, 12 яну 21

Кои са „Демократична България“, за да искат каквото и да било? Партия, която обслужва интересите на олигарх като Прокопиев!

8 Мартин 14:44, 13 яну 21

Каквото и да говори Христо Иванов - няма да може да се отърве от впечатлението, че обслужва корпоративните интереси на престъпни олигарси като Иво Прокопиев и Сашо Дончев, които финансират уж Демократична България!

9 Вили 17:31, 14 яну 21

Искат тия келеши шоу да правят пак и с изборите

10 Асен 17:50, 14 яну 21

На живо, на умряло все тая. ДеБъ се правят на оптимисти, но много добре знаят как се купуват избори как се „броят“ бюлетините

11 Таня 18:15, 14 яну 21

Ама вярно това ще направят тия – едно ТВ шоу

12 Ани 18:16, 14 яну 21

ДеБЪ говорят май колкото да не им хващат устите паяжина…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама