Манолова настоява за гражданска паралелна ЦИК

13:45, 09 яну 21 / Политика 25 2528 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова настоява за създаване на паралелна гражданска Централна избирателна комисия (ЦИК), която да следи организацията на изборите, да направи паралелно броенето на бюлетините и да обяви резултатите от парламентарните избори преди официалните. По думите ѝ този процес трябва да се извършва под егидата на президента Румен Радев и няма нужда да се отваря Изборния кодекс.

Предложението на Манолова бе направено по време на консултациите при държавния глава с извънпарламентарните партии. По време на тази среща присъстваха както представители на "Изправи се.БГ", така и на техните съюзници от „Отровното трио“

Снимка: БГНЕС

„Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж“, изтъкна Манолова, като обвини ЦИК и изпълнителната власт за липсата на машини 2 месеца и половина преди изборите. Според нея институциите, възърайки Министерският съвет, парламентът и Централната избирателна комисия се опитват да саботират организацията на изборите, за да не се проведат на 28 март.

"Демократична България" иска броенето на бюлетините да е на живо

Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика, не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, ще има ли видео-наблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия. Нещо повече – няма санитарен протокол за безопасно провеждане на предстоящите избори“, изтъкна председателят на "Изправи се.БГ", цитирана от БГНЕС. 

"Единствените гаранти за честния вот оставате Вие, г-н президент, извънпарламентарната демократична опозиция и българките граждани, които да гарантират честни и свободни избори", допълни Мая Манолова.

Снимка: БГНЕС

От "Изправи се.БГ" предлагат гласуване по пощата за българите в чужбина, специален избирателен район за тях и увеличаване на секциите във Великобритания след Брекзит, тъй като досега като страна член на Европейския съюз те са били 52, а сега трябва да бъдат до 35.

„Има такъв народ“ изрази съмнение за честността на изборите

"Честни избори, когато бъдат организирани от правителството на ГЕРБ е една химера, една мечта. Това е причината, поради която ние гражданите искаме да вземем изборния процесв собствените си ръце", каза Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Според него и карантинираните трябва да могат да гласуват по пощата чрез активна регистрация.

Държаният глава подкрепи гласуването по пощата за българите в чужбина и заяви, че има резон да има такова и у нас, но карантинирането е динамичен процес.

От името на "Отровното трио" Арман Бабикян каза, че членовете на секционните избирателни комисии трябва да бъдат помолени да се ваксинират. Той предложи и да се премахнат подписките за регистрация за участие в изборите, тъй като за събирането им ще има много контакти между хора в пандемията. От Триото искат и контрол чрез видеонаблюдение от страна на охраната на машините в складовете. Според него достъпът до флашките трябва да бъде ясен. Арман Бабикян изрази и съмнения, че може да има проблем за наблюдателите, тъй като ще е трудно да изпълняват разпоредбите за дистанция от 2 метра и в същото време да изпълняват свите задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама