Блокирането на Тръмп в социалните мрежи - цензура или правомерно ограничение?

19:00, 09 яну 21 / Свят 25 2897 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като Facebook блокира акаунта на Тръмп поне до 20 януари, когато наследникът му Джо Байдън трябва да поеме властта, днес Twitter закри за постоянно акаунта му, като се позова на "риска от нови подстрекателства към насилие".

Припомняме, че на 6 януари докато се провеждаше в Конгреса процедурата по назначаването на новоизбрания държавен глава Джо Байдън, все още действащият американски президент Доналд Тръмп подклаждаше огъня, като публикуваше свои изказвания в социалните мрежи. В постовете си той многократно наричаше изборите измама и подкрепяше протестиращите в негова защита демонстранти пред Капитолия. Малко след това последва щурм от тяхна страна в органа на законодателната власт, което доведе до човешки жертви и много ранени. 

Първоначално акаунтът на президента бе блокиран само за 12 часа, но администрацията на мрежата предупреди, че в случай на нови нарушения ще го блокира за постоянно.

Така се оспорват избори в бананова република, не в САЩ

От там се аргументираха, че решението за блокирането му е било взето след "щателно проучване на последните съобщения" на американския лидер в контекста на събитията от тези дни. Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието. 

Акаунтът в Twitter на Доналд Тръмп имаше близо 90 млн. последователи и беше основният му комуникационен канал преди и след избирането му за президент. Днес той обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна платформа, в която да може да изказва своето мнение. 

Да беше жив Тодор Колев да види как „ги стигнахме американците”

Острата реакция от страна на социалните мрежи предизвика бурни коментари сред политиците и обществото. Някои видяха цензура в това, а според други американският президент е преминал всякакви граници и акаунтите му отдавна е трябвало да бъдат спрени.  

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обвини Facebook и Twitter в цензура, след като технологичните гиганти блокираха профилите на Доналд Тръмп на фона на бунтовете във Вашингтон.

"Това, което направиха с Тръмп, беше много сериозно", заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, като подчерта, че е важно да се създадат алтернативни средства за комуникация. Според него частните компании в социалните медии не трябва да са "съдници за цензура", които да решават, кой може да комуникира с обществеността, предаде “Ройтерс”. 

Просрочена стъпка. Но е важно да запомните, това е много по-голямо от един човек. Става дума за цяла екосистема, която позволява на дезинформацията и омразата да се разпространяват и да се появяват без контрол”, написа в Twitter Марк Уорнър, демократичен сенатор и чест критик на Силициевата долина.

А бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен сравни необходимостта на президента от Twitter с нуждата от „кислород“. 

А Хилари Клинтън, бивш държавен секретар и съперник на Тръмп за 2016 г., реагира с тикче в социалната мрежа, като знак на добре свършената работа.

Реакции не липсваха и от българска страна, като тук обществото е по-скоро на страната на Тръмп.

Това  е цензура. А и да те "изтрият", когато вече си в слаба позиция, не е принцип. Политика е. Със силните на деня. А, те, силните да деня, не са сълза от сърна. Половината са предатели (републиканци), които си мият ръцете с Тръмп до протъркване. А другите (демократите в лицето на Байдън), са компромисът, мотивиран като "по-малко зло", написа журналистът Миролюба Бенатова. 

“От място за котета до място за политика, социалните медии извървяха невероятен път. Дали този път е бил постлан с добри намерения, няма никакво значение. Брекзит и четирите години на Тръмп в Белия Дом най-ярко представят "първия мандат" на социалните медии”, смята Мартин Димитров. 

“Понеже Тръмп е луд и дразнител за много хора, те злорадстват. Само че духът на цензурата вече е изпуснат от бутилката, да не се обърне срещу тях утре. Аргументът, че това били частни компании и те си решават, не е никакво оправдание. Facebook и Twitter не са частни вестници. Не са "Ню Йорк Таймс" или "Файненшъл таймс" да публикуват или да не публикуват избрани автори”, написа журналистът Иван Бакалов. 

“Предполагам, че на повечето от вас е ясно, че в Капитолия няма как да се влезе, освен ако не те пуснат. На интересни видеа се нагледах вчера. Блокираха не само профила на Тръмп във ФБ и в Туитър, но и на неговия адвокат - свобода на словото и човешки права, явно…”, написа Мариана Христова.

"Тръмп доста ме е дразнил, но изтриването на профила му в Туитър ми прилича на опит мрежата да свали отговорността от собственото си съществуване. Нито се прави по този начин, нито се прави на този етап - все едно "да вадиш нож на умряло куче", каза Тома Белев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама