След пресъхването: Язовир "Студена" е напът да прелее

17:30, 10 яну 21 25 2467 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като само до преди година язовир "Студена" беше пред пресъхване, днес започна контролирано му изпускане. Причината за това са обилните валежи през последните дни, които повишиха неговото ниво. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Станислав Владимиров: Некомпетентното управление на ВиК доведе до воден режим в Перник

Припомняме, че миналата година по това време нивото на водоема беше на критичните нива, което доведе до безпрецедентна криза и месеци, в които миньорският град беше на режим. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, заедно с областния управител инж. Емил Костадинов и управителя на ВиК Перник Борислав Иванов. 

Снимка: БГНЕС

Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

Край на водния режим в Перник

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Язовир „Студена“ е пълен почти до максимума

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че следи ситуацията. „В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия  и  по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен“, обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама