Стенописи от преди Захарий Зограф откриха при реставрация на Бачковския манастир

19:05, 11 яну 21 / Любопитно 25 2608 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При направени сонди по време на реставрация на стенописите в Бачковския манастир е установено, че под изображенията на Захарий Зограф има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков.

Това би могло да бъде един много добър документ на времето“, разказа той за разкритията пред bTV.

Черквата „Свети архангели Михаил и Гавраил“ е построена през 11 в. На храма стои образът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е двуетажна, което се срещало изключително рядко по онова време.

Първата платформа, подкрепяща художници в направление историческа живопис в България, вече е факт

Стенописите на втория етаж в самата църква са от 19. В. „Може да се види подписът на автора, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари стенописи“, уточнява Владимир Цветков. Реставраторите очакват да разкрият повече за тях по време на работата си.

Църквата е изписвана общо три пъти, като все още не се знае от кой период е най-ранният стенопис. Междинният е датиран от 11 век, а последният - от 19 век.

По думите на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий реставрацията е започнала преди шест години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му сгради.  Дейностите се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и се финансират от дарения, направени на обителта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама