Поглед назад: Първият български игрален филм

08:30, 13 яну 23 / Поглед назад 25 7998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На тази дата преди 108 години е прожектирана комедията „Българан е галант" на Васил Гендов, която е първият български игрален филм. Той поставя началото на българското киноизкуство. 

Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 г. в елитното тогава софийско кино „Модерен театър“. Премиерата му е била много шумна, тъй като за България е било сензационна новост да има български филм, с български сюжет и български актьори. 

След двудневните премиерни прожекции в София „Българан е галант“ обикаля немногобройните по онова време провинциални кина, появява се още веднъж в програмата на „Модерен театър“ през септември същата година, след което спира да се прожектира и е забравен. Той е безвъзвратно изгубен за историята през 40-те години на XX век, когато вследствие на бомбардировките над София, лентата, съхранявана от автора в дома му, е унищожена. Запазени са само 1-2 кадъра. Мемоарите на Гендов са единственият източник за съдържанието на филма. 

Снимка: Кадър от римейк на филма от 1998, режисьор Юлиан Минков

Фабулата на „Българан е галант“ и решенията в нея са типични за западноевропейското комедийно кино по това време. Съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ням“. Филмът е заснет из красивите софийските улички - „Славянска“ №19 и централната „Леге“, сред красивите витрини на скъпите магазини и край шикозните заведения, а героите са облечени по последна мода.

Освен сценарист на филма Гендов е и режисьор и изпълнител на главната роля. Кинокритици сравняват бащата на българското кино с Макс Лендор, който е определян като „първата международна кинозвезда“ и също като него се е изявявал и в трите професии. 

Сюжетът

Сюжетът разказва за елегантен и обичащ приключенията мъж на име Българан, който среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.

Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:43, 14 яну 23

В. Гендов е един от великите българи за своето време, с право може да се нарече "народен будител". Той е положил основния камък, върху който е изградена цялата българска кинематография. Жалко, че на негово име няма кръстен нито един кинотеатър, нито филмовата студия в Бояна, която с гордост можеше да носи името му... Но още не е късно тази "разсеяност" да се поправи!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама