За ДПС новата му алтернатива е безалтернативна

11:35, 12 яну 21 / Политика 25 1940 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Анонсираното през декември гражданско движение, което да даде алтернатива на избирателите на ДПС, вече е факт. То се казва "Движение за единство на народа" (ДЕН). Формацията е регистрирана не като партия, а като сдружение, в което участват партии и отделни личности. Идеята е да обедини всички формации и хора, които са се отделили от ДПС през годините. Очаква се сдружението да участва в следващите избори. 

Ще се разцепи ли ДПС?

Председател е бившият министър на земеделието в правителството "Сакскобургготски" и бивш член на ДПС Мехмед Дикме. Освен него, в управителния съвет влизат председателите на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир и на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов.И двете формации от години се опитват да разбият монопола на ДПС в смесените райони, но усилията им са без резултат.  По- амбициозен изглеждаше проектът ДОСТ на Лютви Местан, който основа своя партия веднага след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган го прогони от лидерския пост на ДПС. Преди четири години обаче ДОСТ не успя да прескочи бариерата за влизане в парламента и пое към разпад. Представители на ДОСТ сега се вливат в ДЕН, съобщи Mediapool.bg.

Първият коментар на ДПС

Някак си е очакванo преди изборите да се появява алтернатива на ДПС. Въпросът е защо преди изборите няма такива алтернативи“, коментира зам.-председателят на Движението Хасан Азис в ефира на bTV. Той подчерта, че появата на такава алтернатива е и оценка за важността на ДПС на тези избори.

Сигурни сме в едно - ДПС на тези избори ще покаже своята сила. Ще покажем, че тези алтернативи са безалтернативни“, заяви Хасан Азис.

Припомняме, че за гражданското движение се заговори в средата на декември. Тогава Мехмед Дикме посочи, че във формацията ще бъдат поканени бивши и настоящи членове на ДПС, както и кметове на населени места. Той загатна, че са водени разговори с политически формации, които според социологическите проучвания имат шанс да станат част от следващото управление. Дикме изказа мнение, че Движението трябва да „излезе от капсулата и да се отвори за инакомислещи в своите редици“. Той дори каза, че ще покани почетния председател на ДПС Ахмед Доган да се присъедини към новото движение.

Големите кавички

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама