Майка с бебе лежа 6 дни в килия на летището

17:00, 12 яну 21 25 4342 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Mайка с нейното 12-месечно бебе кацат с полет от Холандия на 2 януари, но не са допуснати в България от Гранична полиция. Отнемат им българските документи, в които пише, че майката Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете, заедно с родителите си – също палестинци без гражданство. Едногодишната ѝ дъщеря Руейда е родена в София и е български гражданин.

Вместо майка и дъщеря да си отидат в дома си в София, а бабата да прегърне своето внуче, те са затворени в една стая на летището с прозорци с решетки. Властите им обяснили, че съгласно системата на МВР, майката е с отнет статут на бежанец от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, а бебето е лишено от българското си гражданство още през септември 2020 г., разкрива в разследване Валя Ахчиева.

Майката нищо не знае за това. Тя и бебето ѝ са отсъствали от България десет месеца. Пандемията и коронавирусът я принуждават да остане в Белгия, където отишла при роднини.

Катя Амие има жилище в София и постоянен адрес в район "Красно село". Тя обаче не е допусната до жилището си, в което има условия за отглеждане на бебе. В такива случаи е възприета следната практика – на чужденците им се налага административна мярка “подписка” и до уточняване на статута им те живеят на адреса си, а не в заключена стая на летището. Само че Катя и бебето са оставени затворени. Те не могат да си купят вода, храна, тоалетни принадлежности и памперси от магазините на летището. На четвъртия ден от ареста им те дори не са получили храна.

Катя споделила това с един служител на Летище София и той е потвърдил нейните съмнения, че всъщност, в този ден умишлено били оставени с бебето без храна. Направен запис на разговора доказва това.

Директорът на главна дирекция "Гранична полиция" в МВР Светлан Кичиков потвърждава, че майката и бебето са заключени на летището, но журналисти не се допускат, защото стаята им не е в зоната за обществен достъп.

Оказва се, че 10 дни преди бебето Руейда да се роди в "Майчин дом" в София, Държавната агенция за бежанците е образувала производство, с цел отнемане на статута ѝ на бежанец. Но никой не е уведомил Катя Амие. Вместо това на 10 февруари 2020 г. агенцията я уведомява, че роденото от нея дете – Руейда е български гражданин, по силата на чл. 10 от Закона за българското гражданство. Бебето не може да придобие друго гражданство по произход. След като майката и бебето напускат България през Летище София с българските си документи, през февруари 2020-а, мълниеносно агенцията за бежанците вписва в своята система, че Катя Амие е ливански гражданин, а не лице без гражданство от 20 години.

Статутът на жената е променен с поредица от писма между агенцията за бежанците и Район “Красно село” на Столична община. Няма коментар от общинската администрация, а в агенцията откават всякаква информация, защото това били лични данни на Катя и бебето.

Компетентният орган по българското гражданство – Министерството на правосъдието, безкритично възприема тезата на агенцията и обявява за ливански гражданин бебето Руейда. Българският му ЕГН е заличен. Така компетентният орган подпечатва вижданията на друг държавен орган, който няма компетентност в тази сфера. Компетентността на Агенцията за бежанците е да закриля бежанците, а не да определя кой какъв гражданин е. 

След шест дни в килията, Катя и дъщеря ѝ Руейда вече са на Терминал 2. Ще летят за Айндховен. Българските власти ги връщат там, откъдето са дошли. Катя отрича да има ливански паспорт. "Ако съм ливански гражданин, защо не ме изпратят със самолет в Ливан, откъдето твърдят, че съм? Защо българските власти ме изпращат в Холандия?”, пита Катя, преди Гранична полиция да ги качи на борда на самолета.

Майката и нейното бебе ще летят и ще кацнат в Холандия без документи.

Междувременно Ливан уведоми България, че Катя Амие не е ливански гражданин. Така, основното доказателство на българските власти за анулиране на статута и документите за самоличност беше опровергано от ливанските власти. Кой сега ще понесе отговорността за тази гавра с основни човешки права на една майка и нейното бебе?

Със случая се ангажира омбудсманът Диана Ковачева, която е посетила Катя Амие на летището и лично се е убедила в лошите условия, в които са поставени майката и детето. Тя е сезирала Държавната агенция за бежанците, Главна дирекция "Гранична полиция" и Министерство на правосъдието и ще продължи да следи случая, след като получи данни от проверките.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Ловеч 17:48, 12 яну 21

За 5 години ръководството на Държавната агенция за бежанците изгони едни от най-добрите си специалисти в областта на бежанското право и убежището.Експерти с по 10, 15, дори 20 годишен опит. Назначи смешни и некомпетентни свои близки, роднини и приятели, които обаче са там, само за да си получат заплатата.
Какво да очакваме тогава от тях. Дано майката има адвокат и нещата се разрешат справедливо.

2 Анонимен 18:11, 12 яну 21

Това е така, защото в България цари пълна безнаказаност за закононарушители и престъпници, вкл. и за такива, работещи в държавната администрация.

3 Адвокат 09:15, 13 яну 21

Истината е, че по отношение на процедурата за международна закрила толкова много вопиющи глупости не са постигани. От 3 -4 г. насам нещата са много трагични.

4 Адвокат 09:16, 13 яну 21

Имам предвид процедурата за международна закрила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама