На финала: Последната сесия на парламента започна с критики и обещания

11:15, 13 яну 21 / Политика 25 2050 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След 25 дни почивка депутатите се завърнаха за първото за годината заседание на парламента. 

В първия работен ден на парламента малоброен протест блокира движението по бул. "Цар Освободител" пред старата сграда на Народното събрание. Протестиращите настояха за провеждане на честни избори и проверка на цялата дейност на кабинета.

По традиция новата политическа сесия, която е и последна за 44-тото Народно събрание, започна с декларация на всяка от партиите в парламента, а основни теми бяха още предстоящите избори и справянето с коронавируса.

Очаквано на финала е време за равносметка за свършеното през изминалите 4 години. Бяха отчетени успехи, но и отправени редица критики - към президента, към управляващите, към опозицията. Два месеца преди изборите партиите показаха, че кампанията за вота отдавна е в ход и дадоха редица обещания към своите избиратели.

Снимка:БГНЕС

Цвета Караянчева обяви, че през изминалите 4 години сме станали свидетели на „някои редки, но безценни моменти на единство“, но и на остро сблъсъци, взаимни обвинения  и демонстративно опразване на депутатски банки. Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка…Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове“. 

Тя отчете, че предстоят първите парламентарни избори, организирани от правителство на ГЕРБ и вече е започнала атака срещу организацията им. Караянчева призова да се избягват внушенията за манипулация на изборните резултати, защото най-големият губещ е българската демокрация.

От ГЕРБ използваха случая да призоват президента по-скоро да вземе решение за дата на изборите, за да могат институциите, партиите и гражданите да се подготвят. Според председателя на парламентарната група Даниела Дариткова през изминалата пленарна сесия управляващото мнозинство е удържало на натиска на опозицията. „В ситуация на политическа турбулентност и протести, чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство да формулира и постига значими цели. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят силна алтернатива – по-отговорни“, заяви Дариткова, цитирана от БГНЕС.

БСП прогнозира, че изборите ще донесат промяна. Най-голямата опозиционна група в парламента поиска от управляващите информация за това „колко стотици милиони се изхарчиха и до колко хора, домакинства и фирми стигнаха“ по време на Covid кризата. „За тези четири години продължихте да развивате две държави България - една телевизионна и една реална. От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа, но реалната държава я оставяте с 40 млрд. дълг. Оставяте я с факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства“. Това бе равносметката на Корнелия Нинова. По думите ѝ чекмеджето с пачките от спалнята на премиера, свлачището към Рилския манастир, дни след откриването на ремонтирания път и наводненията в страната са трите картини, които обобщават управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също отправи остри критики към управляващите. „С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство“, обобщи той. По думите му коронакризата е направила по-видимо истинското положение на нещата. Карадайъ обяви, че предстоящите избори са най важните след 1989 г. и от тях зависи „как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България“.

„Обединени патриоти“ се заканиха, че няма да допуснат промяна на изборните правила в навечерието на вота. Съпредседателят на политическата група Искрен Веселинов отчете, че коалицията е предпочела да поеме по трудния път и да остане във властта, и благодарение на това днес страната има приет бюджет.

Предстоящите избори бяха във фокуса на декларацията и на ПП „Воля“. Зам.-председателят на групата Кръстина Таскова обяви, че датата на вота не е от значение за тях, тъй като работата им не се изчерпва само по време на кампанията. Според нея кризата с пандемията е показала ясно кой стои до народа и кой гледа собствените си интереси. Таскова отправи критика, че всички говорят за обединение, но всъщност има разделение.

Снимка: ТОПНОВИНИ

Какво обещават партиите?

От ГЕРБ заявиха, че здравната криза и олекотяването на икономическите последици от нея са единственият им приоритет. В името на тези приоритети от парламентарната група са готови да се вслушат във всеки разумен глас.

Приоритетите на БСП са здравеопазването, образованието, данъчната политика, преизчисляването на всички пенсии, социалните мерки, екологията и земеделието.

ДПС ще предложи Програмата си за ускорено, догонващо развитие на страната. Приоритети на Движението са чистият въздух, чистата вода, чистата енергия, високите технологии, водородната икономика и включване на свободните и активните граждани. Партията ще участва активно за реализиране на Зеления пакт на ЕС.

Патриотите заявиха, че ще продължат да „отстояват идеите си, да търсят единството и да поставят интересите на българската нация над всичко“. 

"Воля" пък ще предложи на българските граждани обществен договор за доверие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама