Иран е новият дом на „Ал Кайда“: Вашингтон готви нови санкции срещу Техеран

20:11, 12 яну 21 / Свят 25 2057 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съединените щати ще въведат нови санкции срещу Иран заради предполагаемите му връзки с „Ал Кайда“, заяви във вторник държавният секретар Майк Помпейо. Той добави, че разузнавателното министерство на Техеран помага на „Ал Кайда“, докато организацията „защитава“ Иран.

Без да предостави твърди доказателства той посочи, че „Ал Кайда“ е създала своя нова „домашна“ база в Иран.

Осем дни преди края на мандата на Доналд Тръмп Помпейо обяви, че Иран е осигурил убежище на лидерите на „Ал Кайда“ и е подкрепил групировката, въпреки скептицизма в разузнавателната общност и Конгреса по този въпроса,  съобщи Ройтерс.

Иран издаде заповед за арест на Доналд Тръмп, търсят помощ от Интерпол

През миналия ноември „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Абу Мухамад ал-Масри от „Ал Кайда“, обвинен в помагането за организирането на бомбардировките през 1998 г. над две американски посолства в Африка, е бил убит от израелски оперативни служители в Иран. Иран опроверга доклада, като заяви, че на негова земя няма „терористи“ на „Ал Кайда“.

Майк Помпейо каза, че присъствието на Ал-Масри в Иран не е изненада и добави, че връзката Иран-Ал Кайда е „масивна сила за злото по целия свят“и продължи да обвинява Техеран, че е помагал за планирането на атаките от 11 септември срещу САЩ.

САЩ вече въведоха редица санкции срещу ирански формирования, като последните бяха насочена към иранската стоманодобивна индустрия, припомня БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама