След година в космоса: Вино и лози се връщат на Земята

15:05, 14 яну 21 / Любопитно 25 1860 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Товарният кораб "Дракон", който се разкачи от Международната космическа станция (МКС), връща на Земята 12 бутилки френско вино и стотици лозови пръчки, прекарали година в космоса в името на науката.

Бутилките са опаковани грижливо, всяка в стоманен цилиндър, за да не се счупи. Те са останали затворени на МКС в експеримент на люксембургска компания "Спейс карго ънлимитед", която проверява как старее виното в космоса.

Мозъкът обича вино сирене

Люксембургската компания ще отвори бутилка или две вино, отлежавало в космоса, на дегустация в Бордо в края на февруари. Ще последват и химически изследвания, проследяващи влиянието на космоса върху утаяването и образуващите се мехурчета, предаде "Асошиейтед прес", цитирани от Нова телевизия.  

Снимка: Pixabay

Целта на космическия експеримент с виното е търсене на методи за земеделие, което е органично и здравословно и в същото време способно да изхрани човечеството. Заради промените в климата някои култури, като гроздето, трябва да се адаптират към по-сурови условия. Люксембургската компания се надява като стресира растенията в безтегловността на космоса да получи по-устойчиви варианти за отглеждане на земята.

Храни, които разреждат кръвта

Виното беше изпратено на МКС през ноември 2019 г. Лозовите пръчки от сортовете Мерло и Каберне совиньон бяха изпратени в космоса през март. Товарният кораб "Дракон" беше изстрелян на 6 декември 2020 г. от Кейп Канаверал в щата Флорида.

"Дракон" ще достави на Земята научно оборудване, което беше използвано по време на експериментите на МКС, както и други товари. Очаква се корабът да падне във водата в Мексиканския залив, недалече от Тампа вечерта.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама