Плаващо сметище: Големи количества отпадъци по река Искър

16:06, 13 яну 21 25 2845 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Край Своге в река Искър има огромна маса плаващ боклук. Сред изхвърленото има хладилници, телевизори, детски играчки, туби и бидони, гуми и седалки от автомобили. Има и много клони от дървета, съобщи bTV.

„Същината на проблема е много по-дълбока, а именно все по-честите преливания и проблеми, които създава реката. През годините има все повече наводнения. Въпросът, който си задават жителите на общината, е дали причината са само лошите метеорологични условия“, каза Лора Петкова, която сигнализира за проблема.

По думите ѝ реката много често излиза от коритото си дори при не толкова лошо време. Тя попита колко често реката се почиства и от кого, както и дали са изграждани някакви диги през годините. „Интересното е, че има един проект, който е финансиран безвъзмездно от ЕС, и е на стойност почти 6 млн. лв. Той е за изграждането на система за контрол на водите на река Искър. Стартът на проекта е от 2016 г. Аз питам къде са резултатите и на какъв етап е този проект от развитието си“, каза Петкова.

Не се смятаме за виновни, защото този боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. Поради тази причина ВЕЦ-овете не работят и отпадъците остават в коритото на езерото пред тях. В нормално ситуацията, когато те работят, имаме съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук, след което се извозва“, обясни Васил Шуманов, представител на ВЕЦ Своге.

Ние нямаме задължението да почистваме отпадъците, но все пак се смятаме за социално отговорни“, допълни той.

От Община Своге отричат да имат вина, тъй като реката е изключителна държавна собственост, а и не били в състояние да контролират нерегламентираното изхвърляне. Категорични са обаче, че почистват периодично реки и дерета.

За миналата година са извозени над 1000 тона от нерегламентирани сметища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама