Втори импийчмънт за Тръмп заради безредиците в Капитолия

08:12, 14 яну 21 / Свят 25 2213 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Така той се превръща в първия президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втора такава процедура - обвинен в престъпления от Конгреса.

Предложението беше подкрепено с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Идеята подкрепиха и десет негови съпартийци.

Тръмпизмът не се лекува с бой, а с доволна тълпа

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове, съобщи Нова телевизия.

Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса едва след като мандатът на Тръмп вече ще е приключил. А Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, като встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Междувременно излезе информация, че Тръмп е наредил на служителите си да спрат да плащат хонорарите на Руди Джулиани - това твърди източник на CNN, цитиран от bTV. Причината – той обвинявал адвоката си за ситуацията, в която се намира в момента, след като за втори път беше гласуван импийчмънт.

Според източници от Белия дом Тръмп бил вбесен от развоя на събитията. Въпреки това асистентите му не били сигурни дали президентът е сериозен за спиране на хонорарите на Джулиани.

Самият Тръмп публикува видео, в което не коментира втория импийчмънт, но призова за мир. Той твърди, че хората, които нахлуха в Капитолия миналата седмица, не са неговите „истински“ привърженици. „Насилието на тълпата е срещу всичко, в което вярвам и за което се застъпва нашето движение“, каза той. Този път Тръмп използва профила на Белия дом в Instagram, след като другите две социални мрежи - Twitter и Facebook, блокираха акаунтите му.

Тръмп обяви опита за импийчмънт за „напълно абсурден“

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама