България получава 10 млрд. евро по кохезионната политика

14:40, 14 яну 21 / Политика 25 1870 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България ще получи над 10 млрд. евро по кохезионната политика през следващите 7 години, като значителната част от тях ще бъде насочена в подкрепа на иновациите, конкурентоспособността, зеления и дигиталния преход, съобщават от Европейската комисия, цитирани от БНР.

Днес ЕК публикува стратегически препоръки към 14 новосформирани изследователски и иновационни центрове, съфинансирани по нея. Тяхната цел е да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост. Препоръките са формулирани от екип от международно признати експерти в рамките на година и половина в координация със Съвместния изследователски център, както и чрез обмяна на експерти от Испания, Литва и Чехия.

Те ще подкрепят българските власти и учени за засилването на сътрудничеството между изследователските институции и бизнеса в области като зеления и дигиталния преход, както и модерната медицина.

Инициативата започна през 2019 година и ще бъде разширена към други страни от ЕС. В момента Общността инвестира 160 млн. евро в такива центрове в рамките на програмата за интелигентен растеж на българското образование и наука 2014-2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама