Бивш южнокорейски президент е осъден на 20 години затвор

17:15, 14 яну 21 / Свят 25 2123 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Върховният съд на Южна Корея потвърди днес 20-годишната ефективна присъда на бившия президент Пак Гън-хе по обвинения в корупция, довели до импийчмънт и отстраняването й от власт през 2017 г. Това слага край на дългата юридическа сага по оспорване на обвиненията срещу нея и на самата присъда и открива възможност тя да бъде помилвана.

Пак, която сега е на 68 г., стана през 2013 г. първият демократично избран президент на страната, отстранен от власт след скандал за получаване на огромни суми, равняващи се на десетки милиони долари, от големи южнокорейски концерни за нуждите на нейното семейство и на нейните фондации. Разнищването на аферите доведе до вкарването в затвора и на шефовете на два концерна. Според присъдата тя трябва да плати и глоба от около 18 милиарда южнокорейски вона (16.4 млн. долара).

Пак е дъщеря на бившия южнокорейски диктатор Пак Чжон-хи, дошъл на власт с военен преврат през 1961 г. и убит през 1979 г., предаде агенция "Ройтерс", цитиранa от "Дневник".

Пхенян прекъсва всички канали за връзка с Южна Корея

Дали и кога тя може да бъде помилвана е деликатен политически въпрос в страната, където Пак има много привърженици, но и много противници. Неотдавнашно проучване показа, че мненията по въпроса са разделени поравно - по 48 процента.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясната републиканска партия е заявила в декларация, че Пак е невинна, и настоява за незабавното ѝ освобождаване от затвора. Лидерът на управляващата Демократическа партия Ли Нак-йон неотдавна също допусна възможността за президентско помилване за Пак и за друг бивш президент - Ли Мюн-бак, който също е в затвора за корупция - в името на националното единство.

Говорител на Синята къща, канцеларията на сегашния президент Мун Дже-ин, отговаряйки на зададен му въпрос, каза, че е неуместно темата да се повдига веднага след решението на Върховния съд.

Един от главните помощници на Мун Дже-ин, който е либерал, е казал, че президентът ще вземе решение по въпроса за помилването на Пак, което ще отразява волята на народа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама