Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония

08:55, 15 яну 21 / Свят 25 2115 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вчера по време на ежегодния Вевчански карнавал в Република Северна Македония бе запалено българското знаме. По време на карнавала са възникнали безредици, след като силите на реда се опитали да предотвратят провеждането му заради пандемията от COVID-19.

Участниците в карнавала, въпреки това, са преминали по централната част на селото.

Отношенията ни със Северна Македония се свиха до издаване на паспорти

Към момента във Вевчани е сравнително спокойно. Полиция има само в центъра на селото и пред общината, предава местната телевизия Алсат М.

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-вече полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда, предаде БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

България се възмути

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от този вандалски акт. Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Каракачанов: Винаги сме помагали на Македония, а получихме задкулисни игри

Снимка: БГНЕС

Македонското МВнР осъди вандалското действие

„Законовите и политически различия не трябва да се загрозяват с действия, които омаловажават и вредят на народите, особено на нашите съседи”, заяви Министерството на външните работи на РС Македония.

Успя ли да постигне целта си помирителната мисия на Бучковски?

„Осъждаме запалването на знамето на Република България на каранавала в село Вевчани, което не само хвърля петно върху имиджа на карнавала, но и нанася щети на авторитета на РС Македония”, се посочва в изявлението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама