Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

10:33, 15 яну 21 25 2578 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година. 

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни месеци наред след като наемателите им преминаха в дистанционен режим на работа. За моловете ситуацията бе на практика разтърсваща - те бяха затворени с въвеждането на извънредното положение, след това в края на годината, така са и в момента. Това очаквано ще доведе до промени в наемните условия, а някои търговци ще обмислят по-добре локациите на обектите си.

Фандъкова обеща да не се строи в парковете

Сякаш няма епидемия

Може да се каже, че активността в края на 2020 г. бе напълно идентична с тази в края на предходната 2019 г. В нашата компания регистрираме същия брой сделки, без почти никакви изменения, на годишна база“. Това казва пред "Дневник" Любомирка Атанасова, изп. директор на "Имотека". Допълва, че активността на пазара на жилища се запазва при сравнение както на последното тримесечие, така и на самия декември. Според нея обичайният за края на годината активен период остана актуално явление и в 2020 г.

Разказва, че новата година започва "с изключително голяма активност" като през първата работна седмица запитванията от страна на купувачите са значителен брой. Хората се интересуват и от имоти за собствено ползване, така и от инвестиционни такива. Ниските лихви по депозитите и очакванията за бъдещи финансови затруднения мотивират купувачите да търсят опции за сигурно съхранение на парите си, а недвижимите имоти са се доказали като такова, допълва тя.

Подобна картина очертава и Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериън пропъртис". Тя посочва, че през декември активността на жилищните пазари и в големите градове, и в курортите, и малките населени места се запазва и финализираните сделки са достигнали нивата от декември 2019 г. "Сключваха се буквално до последните часове на годината, а търсенето се възстанови веднага след посрещането на новата година. Към момента наблюдаваме ръст на запитванията, активно провеждане на огледи и множество вече сключени сделки", допълва тя

Анализира, че вероятно новините за първите доставени ваксини срещу коронавируса, решението малките ученици да се върнат на училище и да отворят детските градини, а също и намалелият брой новозаразени са внесли спокойствие у купувачите и са им дали възможност да се върнат към отложени планове за покупка.

Бих казала, че годината започва доста силно, даже по-силно от миналата година, когато епидемията още не беше ударила света. Тези резултати дават заявка за предстояща силна година за имотния пазар.

Какво ще се търси

Полина Стойкова посочва, че през последните месеци основният мотив за покупка на клиентите на компанията е бил за собствено ползване, за по-голямо жилище или за втори и трети имот извън града и в курортите.

Хората искат да си осигурят по-добро качество на живот и повече пространство, както и да са по-близо до природата и чистия въздух и тези тенденции ще продължат през 2021 г., посочва тя.

За началото на такава тенденция потвърдиха брокери още в началото на миналото лято. И според Атанасова акцентът е поставен върху големите апартаменти заради все по-голямата нужда на купувачите от пространство и простор.

Пандемията измени спецификите на търсенето и изискванията на клиентите. Хората свикнаха да прекарват повече време у дома, но условията, които имат, често не отговарят на новите им потребности, посочва тя.

Работата от вкъщи е наложила осезаемо желанието за работен кът или дори кабинет, в който спокойно хората да се отдадат на работните ангажименти. Това е и причината все по-често да се търсят многостайни апартаменти с три спални и голяма тераса. Очаквам да продължи и интересът към имотите на партерни етажи със собствен двор, допълва Атанасова.

В София погледите са на изток

Расте интересът към районите под Околовръстното шосе на София, което започна с "Манастирски ливади", после "Кръстова вада", след това "Витоша" и "Малинова долина", а сега вече и на изток в района на "Младост 4" и около "Икеа". Интерес има и към новото строителство в много от кварталите на София, включително на по-отдалечени, но с връзка с метро, обяснява директорът на "Бългериън пропъртис".

В същото време според наблюденията й намалява интересът към центъра, тъй като наемният пазар и особено този за краткосрочни наеми вече не е така привлекателен, а в последните години в центъра се купуваха имоти основно с инвестиционна цел.

Любомирка Атанасова отбелязва, че интересът към южните квартали се запазва поради новото строителство и условията, които предлага.

Какво няма да се търси

Според директора на "Имотека" не може да се говори за тенденция към избягване на конкретни квартали или райони в столицата. Купувачите имат различен профил, нужди и представи за идеалния дом, както и различни финансови възможности, така че всеки имот може да бъде атрактивен, обяснява тя.

Не смята, че има отлив на интереса към който и да е вид имоти, независимо от типа строителство, големина, квартал и т.н. "Търсенето е устойчиво и може да се каже, че търсене и предлагане в момента се намират в доста добър баланс", посочва тя.

И през тази година очаква да няма интерес към имотите, които са неправилно оферирани. Обяснява, че определянето на адекватна пазарна цена е трудна задача и продавачите понякога не успяват в това. Така се стига до трудно продаваеми жилища, независимо от качествата им. В другия край на спектъра е поставянето на твърде ниска цена, което започва да буди подозрение у потенциалните купувачи и често ги отказва, особено ако офертата се задържи твърде дълго активна.

Полина Стойкова пък смята, че няма да се търсят толкова много имоти с цел отдаване под наем в Airbnb. По-предпазливо се очаква и да е търсенето на заведения, хотели и офис площи като най-засегнати от пандемията типове имоти. "Но не смятам, че ще има имоти, които категорично няма да се търсят, тъй като икономиката се развива, животът продължава напред и се намират нови начини за правене на бизнес, а имотите винаги са били предпочитана инвестиция и средство за съхранение на спестявания в по-дългосрочен план", подчертава тя.

Напомня, че настоящата ситуация е разгърнала интереса към имоти в цялата страна и активира сегменти, които дълги години страдаха от липса на интерес (като селските къщи). "Така че до момента пандемията по-скоро благоприятства преосмислянето на имотите като ценен актив и не се отрази негативно на имотния пазар", посочва тя.

Накъде ще вървят цените

На този етап пазарът е стабилен и цените на недвижимите имоти запазват устойчиви нива, анализира Атанасова. Посочва, че все пак състоянието на икономиката оказва влияние върху цените, поради което прогнозите са трудни. За разлика от други сектори кризата с коронавируса не засегна пазара на имоти и това задържа и ценовите нива, които не се очаква скоро да претърпят драстични изменения.

Разбира се, трудно е да предвидим какво ще се случи в дългосрочен план, тъй като този пазар като всички останали е функция и част от общата икономическа картина, допълва тя.

През 2021 г. важна роля ще продължават да имат банките и тяхното поведение при управление на кризатата и на евентуалното нарастване на необслужваните кредити след изтичане на мораториумите. Към това следва да добавим и безработицата като водещ фактор за развитието на пазара, който трябва да се следи отблизо, посочва Полина Стойкова.

Очакването й е, че при успешно справяне с коронакризата може да се очаква активен пазар и стабилни цени и през 2021 г. При по-лош сценарий обаче прогнозата й е за намален обем от сделки, но до спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на годината, тъй като ликвидността в икономиката е голяма и при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, допълва тя.

Има ли бъдеще за моловете

Несъмнено моловете са най-потърпевшите търговски формати вследствие на наложените мерки за ограничение разпространението на COVID-19. Това ще доведе до редица промени свързани с отпадане на наематели, предоговаряне на наемни условия, включително за някои проекти се очаква и съществено реорганизиране на площи и наематели, коментира Димитринка Раковска, мениджър "Търговски площи" в "Колиърс". Според нейните данни в момента мнозинството от наемателите водят преговори с наемодателите за определени условия в техните договори, като промените ще станат известни през първото тримесечие на 2021 г.

Допълва, че търговските улици също не останаха незасегнати от ограниченията и спада в потреблението. "Налице са освободени магазини и заведения и процеси по предоговаряне на наемни условия между наематели и собственици. Очаква се спадът в средните наемни нива да се запази най-малко и през 2021 г.", смята тя.

Търговските паркове (бел.ред. - това обикновено са различни магазини с общ паркинг и без вътрешна връзка) са логичен търговски формат, обусловен от профила на развиващите се към момента в България търговци, техният бизнес модел и политика на растеж на магазинната им мрежа. Този формат търговски площи не следва и няма как да замени останалите добре установени на пазара, отбелязва експертът.

На въпрос дали се очаква по-масов отказ на търговци от обектите им в моловете в полза на самостоятелни търговски обекти посочва, че всеки формат си има своето място в пазара на търговски площи и не се очакват големи промени в това отношение.


Снимка: Pixabay

Ехото в офисите продължава

През миналата година имаше множество анализи за пазара на офиси, който през последната година не отбелязва видим ръст в новите сгради на пазара. Наематели коментираха, че не планират да освобождават наетите площи, а някои експерти обявиха, че тепърва офисът ще конкурира "хоум офиса".

Пазарът на офис площи в София в края на 2020 г. регистрира спад в обема сключени сделки. За всички ни, включително бизнеса, пандемията настъпи неочаквано, затова компаниите имаха нужда да изчакат и осмислят средносрочния ефект върху работните пространства, посочва с днешна дата Верка Петкова, директор "Бизнес развитие" в "Колиърс".

Казва, че на практика дългосрочно подписаните договори са запазили основните си параметри като едновременно с това на собствениците на сгради се наложило да повишат разходите поради всички противоепидемични мерки, които те и наемателите се е наложило да предприемат. През 2020 не настъпиха драстични промени в ценовите нива, но и обемът на нови завършени площи не беше голям. Възможно е през 2021 г. поради по-големия обем сгради, които очакваме да бъдат завършени, да видим лека корекция на наемите нива надолу, казва Петкова.

Според нея по-скоро се наблюдава тенденция на промяна на формата на офиса и технологиите, който да позволява повече гъвкавост и възможност след пандемията да се работи и извън офиса регулярно.

​​​​​​​Не наблюдаваме откази от изтичащи договори, освен при преместване, но има нарастваща необходимост от по-гъвкави наемни срокове, предвид променящия се към хибриден модел на работа, коментира Верка Петкова.

Отбелязва, че към момента спадът на офертните нива не е голям и е средно 8-10% при клас А офиси. Предоговарянията са свързани основно с търсенето на споменатата гъвкавост на наемите срокове или възможност да се преформатира наетата площ. В началото на пандемията миналата година имаше период, в който компаниите търсеха краткосрочни отстъпки от наемодателите и в повечето случаи се стигна го такива, напомня тя.

8.2 % е спадът в сделките за недвижими имоти през 2020 спрямо 2019 г. по данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Капитал". В числа това са 185 445 сделки за миналата година спрямо 201 963 през предишните дванадесет месеца. "Капитал" уточнява, че те отразяват само покупко-продажбите на сгради, части от тях и земя с нотариален акт и "са замъглени и от изповядването на сделки с ново строителство - то се случва, когато имотът вече е завършен, макар договорът да е подписан години преди това".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама