Правителството на Нидерландия подава оставка

15:20, 15 яну 21 / Свят 25 2176 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правителството на Нидерландия, оглавявано от Марк Рюте, подава оставка заради скандала с детски надбавки, съобщават световните агенции. Случаят предизвика скандал в страната и обвинения в расова дискриминация, съобщи bTV.

Десетки хиляди семейства, предимно от турски и марокански произход, са били жертва на фалшиви обвинения в измама с помощта, с която са финансирали грижите за децата си и са били принудени да върнат огромни суми пари в хазната, понякога до 100 000 евро в рамките на седмици, което кара много хора да загубят дома си, работата си или да влязат в дългове за това.

Марк Рюте изправен пред грандиозен скандал

Първите случаи датират от 2014 г., когато данъчните власти започват да изпращат писма до родители, в които се съобщава за оттегляне на помощта, която са получили за заплащане на детските градини за децата им и ги обвиняват в данъчни измами, като ги молят да обосноват разходите и финансовото си състояние с касови бележки, сметки и трудови договори.

Обвиненията са отправени очевидно без никакво основание, а данъчната агенция не дава обяснения и на засегнатите, като по-късно показва, че предимно семействата с чуждестранен произход са били обект на тази мярка и че тяхната втора националност е посочена в официалните документи- нещо незаконно пораждащо дискриминация. Практиката продължава с години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама