Бехар: Почетните консули нямат привилегии, а отговорности

16:06, 15 яну 21 / Политика 25 2349 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Република Корея е държава с много сериозни дипломатически традиции и съм сигурен, че те са премислили добре и са направили своя добър избор в България. Не мога да подценявам решение на такава голяма и авторитетна държава. Това каза пред БНР Максим Бехар, вицепрезидент и говорител на Асоциацията на почетните консули, в коментар на добилата широка популярност в социалните мрежи тема за Виолета Сечкова - бивша телевизионна водеща и модел, която получи съгласие от правителството на България да стане почетен консул на Южна Корея за област Пловдив. Той изрази надежда, когато получи всичките си документи, тя да кандидатства и да стане член на Асоциацията.

Виолета Сечкова става почетен консул на Южна Корея в Пловдив

По думите на Бехар почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности да представляват държавите, като тези функции са абсолютно безплатни. Той посочи, че това е формулирано във Виенската конвенция, която управлява отношенията на почетните консули с държавите, в които са назначени, както и с държавите, които ги назначават: "Функциите са да представляват държавите, които ги назначават, и да се грижат за гражданите на тези държави, които пребивават на територията на България или на територията, за която те отговарят".

Максим Бехар, който е 16 години почетен консул на Република Сейшели в България, уточни, че дипломатическите представителства са изключително скъпо и луксозно занятие в тези трудни времена и за бизнеса, и за обществата, затова той прогнозира, че това ще бъде бъдещата форма на представителство.

Според него първо и основно е почетният консул да обича държавата, която представлява.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама