Русия назначи първата си жена посланик в България

17:23, 15 яну 21 25 3068 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият ръководител на руската агенция "Россътрудничество" Елена Митрофанова е новият посланик на Русия в България след указ, подписан от президента Владимир Путин, и пристига още другия месец. Информацията бе разпространена от РИА "Новости" и държавния вестник "Российская газета", а посолството на Русия в България потвърди за "24 часа".

Митрофанова ще смени изпълнявалия длъжността от август 2016 г. досега Анатолий Макаров още през февруари. Това става в деликатен за дипломатическите отношения между София и Москва момент заради серия изгонвания на руски дипломати, следвани от ответна (но невинаги огледална) мярка от руската страна, и данни за следата на служители на руското военно разузнаване (известно с абревиатурата ГРУ) в отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г., излезли няколко години по-късно, съобщи „Дневник“.

На практика Макаров си тръгва след малко над четиригодишен мандат на поста. Предшественикът му Юрий Исаков го заемаше малко над осем години. Митрофанова пристига два месеца преди парламентарните избори в България.

Преди три години тя като шеф на "Россотрудничество" участва във видеомост между Москва и София с посланик Макаров, за да говори за "историческата истина за освобождението на България от османско иго".

Предизвестена смяна

Това е първата жена посланик на Москва в София. Тя сменя Анатолий Макаров, както бе обявено от сайта "Фактор" през ноември. Тогава руското посолство, потърсено от "Дневник", обяви, че няма да коментира въпроса.

До 25 юни 2020 г. тя оглавяваше "Россотрудничество", федерална агенция за хуманитарни въпроси и за руснаците в чужбина в рамките на Общността на независимите държави и трети страни. Преди това тя първо е постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО в продължение на 7 години (2009-2016 г.), след това за малко над година е посланик със специални поръчения към външното министерство.

В биографията ѝ се посочва, че владее английски, испански и френски език. Завършила е Московския държавен институт за международни отношения към Министерството на външните работи на СССР (МГИМО) със специалност международна икономика.

РИА "Новости" я цитира с думите, че: "България е прекрасна, интересна страна. Там познавам мнозина, с удоволствие приемам това назначение".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама