МВнР ограничава издаването на паспорти с привилегии

15:38, 16 яну 21 25 3836 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В ход са промени в Закона за българските лични документи, с които да се ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина.

Целта на измененията е да се сведе до минимум възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

Законопроектът предвижда председателят на ДАНС вече да има дипломатически паспорт. В момента тази привилегия ползват само шефовете на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) и Служба “Военно разузнаване” (СВР).

КОЙ ИМА ВИП ПАСПОРТИ?

Членове на българската федерация по ММА и астролози притежават служебни паспорти, издадени от външно министерство, съобщи в. „Сега“. Основната привилегия за притежателите на служебни паспорти е, че могат да пътуват без виза до държави, които изискват визи за български граждани. Такава държава, например, е САЩ.

Сред притежателите на подобни ВИП паспорти са още служители на редица спортни федерации, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, различни министерства, Агенцията по вписванията, главното мюфтийство, Комисията за защита на личните данни, КРС, АЕЦ “Козлодуй”, асоциацията на туроператорите, Българската астрологична асоциация и Фондация “Димитър Бербатов”.

МВнР отказва да предостави информация за длъжността на притежателите на паспортите с обяснението, че комбинацията от длъжността и институцията ще разкрие самоличността им, а това са защитени лични данни. Общият брой на валидните служебни паспорти е 2959.

МВнР предлага анулирането на служебни паспорти на 52-ма българи

Най-голям брой от тях – 2121 са издадени за служители на самото външно министерство, в това число и дългосрочно командированите служители и техните семейства. Следва Министерството на отбраната, чийто служители ползват общо 204 служебни паспорти, МВР има 74, а Авиоотряд-28 – 75. Министерството на културата е с 30 специални паспорти, а спортнотото министерство е с 20.

Служебни паспорти са издавани и за предсавителите на всякакви портни федерации - ММА (шефът ѝ Станислав Недков-Стъки през лятото се изявяваше като лидер на контрапротестите), скокове с батут, спортна акробатика, таекуондо, тенис, шахмат, волейбол. В общия случай те имат по един паспорт. Но има и такива като Българския футболен съюз, който си е поискал 7 документа от Външно. Толкова има и федерацията по тенис. Български съюз за физкултура и спорт има три паспорта, БАН - 6, Конфедерацията на работодателите и индустриалците - 4.

По закон служебен паспорт се издава на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина, и на административно-техническите служители на дипломатическите и консулските представителства на България. Служебни паспорти се издават и на върховните съдии и прокурори, както и на следователите от националното следствие. Служебни паспорти имат всички членове на Висшия съдебен съвет, четирима висши прокурори, 18 съдии от Върховния административен съд. Всички тези документи са били издадени между 2015 г. и 2020 г.

ПРОЛУКАТА В ЗАКОНА

Пролуката в закона е, че “служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция “Консулски отношения” в Министерството на външните работи”.

През миналата година „Биволъ“ разкри, че бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари, години наред са ползвали cлужeбни пacпoрти.

След извършената по случая проверка са били унищожени или обявени за невалидни 5 дипломатически паспорта, издадени между 2016 г. и 2019 г. Унищожените са паспорти, издадени на омбудсмана, Българския футболен съюз и Българската банка за развитие. Обявени за невалидни са документи на Държавната агенция за българите в чужбина и БНР.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама