Covid-19 по света: Поставени са над 40 млн. ваксини

17:07, 18 яну 21 25 2425 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 40 млн. дози на ваксини срещу Covid-19 са били инжектирани в цял свят, според изчисления на „Франс прес“, цитирани от БТА. До момента най-малко 60 държави, в които живеят 61% от световното население, са започнали ваксинационни кампании. 90% от инжектираните дози обаче се падат на 11 страни.

По показателя за ваксиниран процент от населението води Израел с 2,43 млн. дози на 2,12 млн. души, което е 24,5% от населението. Около 3,6 процента от израелците вече са получили и двете дози.

Като обем ваксинации водят САЩ с инжектирани 12,28 млн. дози на 10,6 млн. души, което е 3,2% от населението. Следва Китай с над 10 млн. дози.

В Европа води Великобритания с 4,31 млн. дози на 3,86 млн. души, което е 5,7 процента от населението. Следват Италия с 1,15 млн. дози и Германия с 1,05 млн. дози. Страните от ЕС са инжектирали общо над 5 млн. дози на около 1,2% от населението на съюза. Като процент от населението води Дания с 2,9%.

В момента в света се инжектират седем вида ваксини, като при всичките са нужни по две дози за пълна ефикасност.

Започва масова имунизация в Русия

В Русия започва масова ваксинация срещу коронавируса. Гражданте на страната ще избират за безплатно поставяне една от двете регистрирани ваксини – „Sputnik V“ и „EpiVacCorona“. Решението за масова имунизация беше взето миналата седмица от президента Владимир Путин, предаде bTV.

Припомняме, че ваксинирането в Русия започна още на 10 декември. Тогава първи получиха доза от ваксината „Sputnik V“ медици, учители, хора с хронични заболявания и други групи. Властите искат да постигнат колективен имунитет, който според разчетите им ще се формира до началото на есенния епидемичен сезон. През първата година ваксинацията може да обхване 60% от населението на 145-милионната страна.

Норвегия въвежда и задължително тестване на граничните пунктове 
 
Освен изискването за предоставяне на влизане в Норвегия на отрицателен тест за коронавирус, от 17.00 ч. Норвегия въвежда за всички пристигащи, които през последните 14 дни са били в страна с червен рисков индекс (сред които и България) изследване за COVID-19 на съответния граничен пункт.
Тестът може да бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен. Изключение е предвидено за деца под 12 години; за граждани, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от коронавирус или за граждани с жизнено важни функции в обществото, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 
 
Гражданите, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.
 
При влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, поради недостатъчен тестови капацитет там тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час. Остават в сила и въведените по-рано изисквания. 

Снимка: Pixabay

От днес във Великобритния само с тест за коронавирус

Във Великобритания и Шотландия се влиза само с отрицателен тест за коронавирус. Това важи и за български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. Той може да е PCR, бърз антигенен, или за изотермично усилване (LAMP). 

Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза.

Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите ще трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

Австралия може да затвори границите си до края на годината

Междувременно Австралия може да остави границите си затворени за чужденци до края на тази година, дори ако по-голямата част от населението е ваксинирано. Такава прогноза направи здравният министър Брендън Мърфи, информира ТАСС.

"Все още не знаем дали имунизацията ще предотврати разпространението на коронавируса и е вероятно карантината да продължи известно време", каза Мърфи в ефира на канала ABC.

В Австралия са регистрирани 28 708 случая на коронавирус. От 25 януари миналата година, когато на континента беше потвърдена диагнозата на първия заразен, 909 души са починали от усложнения, причинени от вируса. 25 918 пациенти са се възстановили.

На 1 февруари австралийските власти ограничиха влизането на чуждестранни туристи, пристигащи от Китай. От 20 март 2020 г. забраната за влизане беше разширена за всички чужденци без разрешение за пребиваване. Предвиждаше се тя да бъде валидна до края на 2020 г., но по-късно разглеждането на въпроса за отварянето на границите беше отложено за средата на март 2021 г, предаде bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама